Svijet

Mađari ne popuštaju, izbjeglice protestuju (FOTO)

Mađari ne popuštaju, izbjeglice protestuju (FOTO)
Mađari ne popuštaju, izbjeglice protestuju (FOTO)

BUDIMPEŠTA - Između 100 i 150 migranata protestovalo je ispred željezničke stanice Keleti u Budimpešti, dok je policija spriječila oko 2.000 izbjeglica da uđu u vozove.

Izbjeglice žele da nastave putovanje vozom do Austrije i Njemačke, međutim, mađarske vlasti im to ne dozvoljavaju jer nemaju potrebnu dokumentaciju.

Izbjeglice u znak protesta drže visoko podignutu djecu umotanu u ćebad i drže transparente na kojima, između ostalog, piše: "Prestali smo da uzimamo hranu".

Oko 600 muškaraca, žena i djece, uglavnom iz Sirije, Iraka i Avganistana, sjedi sipred stanice Keleti, dok je oko 1.200 igzbjelica usmjerno ka takozvanoj "tranzitnoj zoni".

Istovremeno, oko 100 migranata koji su došli iz prijavnog centra u blizini granice sa Srbijom sjedi na platformi željezničke stanice odbijajući da se ukrcaju na voz koji bi trebalo da ih odvede do izbjegličkog kampa u Debrecinu, drugom po veličini gradu u Mađarskoj.

Policija je navela u saopštenju da ta grupa "zahtjeva da im bude dozvoljeno da otputuju u Njemačku, ali da je policija preduzela neophodne mjere da obezbijedi nesmetano odvijanje žljezničkog saobraćaja".

AP je ranije izvestio da se oko 3.000 migranata od ranih jutarnjih časova nalazi na glavnoj međunarodnoj željezničkoj stanici u Budimpešti i da su mnogi od njih proveli noć ispred glavnog ulaza koji čuva policija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije