Svijet

Mađarska će tužiti Evropsku komisiju zbog kvota za izbjeglice

Mađarska će tužiti Evropsku komisiju zbog kvota za izbjeglice
Mađarska će tužiti Evropsku komisiju zbog kvota za izbjeglice

BUDIMPEŠTA - Mađarska će tužiti Evropsku komisiju i usprotiviće se obaveznim migrantskim kvotama ako ih Brisel ne skine sa dnevnog reda, rekao je premijer Viktor Orban.

Orban je rekao da će njegova vlada iskoristiti nedavni referendum u Mađarskoj da pravno izazove Brisel. Odziv na referendumu je bio previše mali da bi rezultat bio obavezujući.

On je rekao da postoji zastoj u rješavanju pitanja obaveznih migrantskih kvota.

Orban je rekao državnom radiju da ako Evropska komisija ne odbaci ideju kvota "mi ćemo se oduprijeti, nećemo provesti odluku EU, tužićemo Komisiju".

"Biće ozbiljna pravna debata o tome da li strana populacija može da se nametne narodu jedne članice EU protiv njegove volje. To će biti velika bitka, a za to su nam potrebne promjene Ustava", rekao je on.

Orban je istakao da je odluka o prihvatanju migranata pitanje nacionalnog suvereniteta i da želi da narednog mjeseca izmijeni Ustav kako bi zabranio naseljavanje migranata.

Mađarski premijer je praktično zapečatio južne granice žilet-žicom i ogradom pred talasom migranata i rasporedio hiljade vojnika i policajaca na granici.

On je rekao da Mađarska, koja je zemlja hrišćanskih korijena, ne želi da primi muslimane u velikom broju te da oni predstavljaju bezbjednosni rizik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije