Svijet

Male šanse za ukrajinsku vojsku u slučaju sukoba

Male šanse za ukrajinsku vojsku u slučaju sukoba
Male šanse za ukrajinsku vojsku u slučaju sukoba

BEOGRAD - Iako ukrajinska vojska raspolaže znatnom količinom borbene tehnike naslijeđene iz vremena Sovjetskog Saveza, malo je vjerovatno da bi u eventualnom sukobu s ruskom vojskom imala velike izglede za uspjeh.

Razlog tome su nizak stepen ispravnosti naoružanja ali i unutrašnji problemi, koji negativno utiču na moral.

Novinar specijalizovanog vazduhoplovnog portala Tango siks (www.tangosix.rs) Živojin Banković rekao je agenciji Beta da se ne mogu isključiti manji sukobi, ali da su ukrajinske snage na Krimu već brojčano nadjačane, a da je dosadašnje iskustvo pokazalo da je ruska vojska na taj prostor ušla bez otpora i "bez ispaljenog metka".

"Vrlo je moguć scenario da se zbog nacionalno mešovitog sastava mnoge jedinice ukrajinske vojske jednostavno raspadnu. Na to bi uticalo i stanje morala, neodlučnost i konfuzija koja vlada. Čini se da ruske snage na Krimu za sada i igraju na tu kartu da određenim manevrima nateraju ukrajinsku vojsku da mirno preda svoje baze", rekao je Banković, a prenosi "Politika".

Prema njegovoj ocjeni, malo je vjerovatno da bi ukrajinska vojska iz drugih dijelova zemlje mogla da se, pod ovim okolnostima, organizuje u respektabilnu vojnu silu koja bi napala ruske snage na Krimu.

"Teško da bi se snage stacionirane na jugu i istoku odazvale na mobilizaciju u dovoljnom broju jer bi morali da napadnu svoje sunarodnike. Ako bi se ukrajinska vojska i organizovala u određenom periodu, rizikovala bi sukob mnogo većih razmera u kojoj ne bi imala šanse", rekao je Banković.

Govoreći o stanju u ukrajinskoj vojsci, Banković je rekao da je borbena tehnika uglavnom naslijeđena iz vremena bivšeg Sovjetskog Saveza, dok su sistemi koji su modernizovani uglavnom izvezeni u inostranstvo.

"Vazduhoplovne snage u aktivnim jedinicama raspolažu sa oko 180 borbenih aviona i oko 70 borbenih helikoptera raspoređenih u 13 baza. Procene su da je ispravnost dosta niska, a nalet nedovoljan. Tako se ispravnost tehnike kreće do 50 posto, dok je nalet proteklih godina od nekoliko do 20-30 sati kod pilota borbenih aviona", dodao je Banković.

Što se tiče sistema protivvazduhoplovne odbrane (PVO), Ukrajina ima na raspolaganju čitav niz raketnih sistema tipa Tor, Buk i S-300. U upotrebi su, prije svega, starije verzije tih sistema ali je u toku postupak remonta i modernizacije.

 

Kopnena vojska Ukrajine raspolaže sa oko 700 aktivnih tenkova, prije svega tipa T-64, i oko 2.500 oklopnih vozila svih vrsta, uglavnom iz familije BMP.

"Ukrajinska vojska je od svog osnivanja 1992. urušavana, i od jedne respektabilne vojske, neulaganjem i zanemarivanjem, došla do toga da ima vrlo ograničene sposobnosti. Nemaju gotovo nikakvog borbenog iskustva, za razliku od Rusa koji su u skorijoj istoriji imali ratove u Čečeniji i Gruziji", ocijenio je Banković.

Ruska vojska bi u slučaju sukoba angažovala snage južne i zapadne vojne oblasti, koje su u vježbi koja je trajala u proteklih deset dana, angažovala oko 150.000 vojnika, 90 borbenih aviona, 120 helikoptera, 80 brodova i 1.200 vozila različite namjene.

Samo u južnoj vojnoj oblasti, s centrom u Rostovu na Donu, u devet baza Rusi imaju 200 borbenih aviona i oko 100 helikoptera. Od aviona na raspolaganju su Su-27SM, Su-30M2, Su-25SM, Mig-29, Su-34, kao i helikoptere Mi-28 i Ka-52.

"Ruske snage su modernije opremljene, a modernizacija je obuhvatala gotovo svu opremu i naoružanje, počevši od uniforme, preko streljačkog naoružanja do borbenih aviona. U slučaju razbuktavanja sukoba, na istočni deo Ukrajine bile bi angažovane i snage zapadne vojne oblasti koje raspolažu još većom borbenom moći", rekao je Banković.

Ukrajinci i dalje drže baze na Krimu, ultimatum ističe

Sve ukrajinske vojne baze na Krimu su i dalje pod kontrolom ukrajinske vojske, ali su opkoljene proruskim trupama, potvrdio je danas zvaničnik regionalnog Ministarstva odbrane Krima Vladislav Seleznjov.

"Nije bilo pucnjave osim jednog metka upozorenja koji su opalili Ukrajinci nedaleko od Sevastopolja", izjavio je Seleznjov.

Rojters javlja, pozivajući se na Interfaks, da je ruska Crnomorska flota saopštila ukrajinskim snagama na Krimu da se predaju sutra do 5 časova po lokalnom vremenu (3 časova po Griniču) ili će biti suočeni s vojnim napadom.

Interfaks je citirao neimenovani izvor iz ukrajinskog ministarstva odbrane.

Ultimatum je, kako je preneo Interfaks, dao komandant ruske flote Aleksandar Vitko.

Seleznjov je danas rekao da je ukrajinskoj vazduhoplovnoj brigade ispostavljen ultimatum da do 16 časova pređe na stranu krimskih vlasti i zakune se na vjernost ili će prema ukrajinskim vojnicima biti sprovedene žestoke mjere.

Seleznjov je je precizirao da su pod kontrolom ukrajinskih vlasti još dva objekta, skladište sa municijom i komandni punkt u Belbeku.

Nije bilo ultimatuma

Izvještaji o navodnom rukom ultimatumu upućenom ukrajinskim oružanim snagama na Krimu su "potpuni nonsens", izjavio je portparol ruskog ministarstva odbrane.

Takođe, izvor u ministarstvu odbrane izjavio je za "Russia Today" da ministarstvo nije upoznato s bilo kakvim ruskim ultimatumom prema ukrajinskim snagama na Krimu.

Izvor je kazao da je ministarstvo saznalo za navodni ultimatum tek u izvještaju novinske agencije Interfax-Ukraine.

"Nas interesuje da zadržimo prijateljske odnose s narodom Ukrajine i da održimo stabilnost", izjavio je izvor za "Russia Today".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije