Svijet

Među jelenima hara "bolest zombi jelena", da li su ugroženi i ljudi?

Među jelenima hara "bolest zombi jelena", da li su ugroženi i ljudi?
Foto: Pixabay | Među jelenima hara kuga koja ih pretvara u hodajuće zombije, da li su ugroženi i ljudi

U šumama Sjeverne Amerike hara kuga koja jelene pretvara u "hodajuće zombije". Međutim, istraživači upozoravaju da bi se bolest mogla proširiti i na ljude.

Tim ljekara sa Univerziteta u Teksasu izvještava u časopisu Neurology o dvojici lovaca koji su umrli u agoniji nakon što su jeli meso zaražene populacije jelena. Jedan od muškaraca pokazao je uznemirujuće simptome prije smrti.

Njegov prijatelj u lovu umro je ubrzo nakon njega.

Bolest, poznata kao bolest hronične iscrpljenosti (CWD) ili “bolest zombi jelena”, uzrokuje da se mozgovi životinja polako perforiraju.

Prema naučnicima, postoje znakovi da bolest ne pogađa samo jelene, već bi se mogla proširiti i na ljude.

Ljekari tvrde da, bolest uzrokuju prioni, abnormalni proteini koji se nakupljaju u mozgu i uništavaju nervne stanice. Jednom kad se zaraze, bolest se nezaustavljivo širi i neizbježno dovodi do smrti.

Ono što posebno zabrinjava jest da zaražene životinje mogu izlučivati prione i tako širiti bolest.

Takođe postoji mogućnost da se prioni mogu zadržati u tlu i drugim površinama godinama, predstavljajući stalnu prijetnju divljim životinjama.

Stručnjaci već dugo upozoravaju da bi CWD mogao prijeći i na ljude. Slično kao kod BSE bolesti goveda, konzumacija zaraženog mesa mogla bi izazvati novu varijantu smrtonosne bolesti kod ljudi.

Jesu li dvojica lovaca umrla upravo od CWD-a ostaje da se dodatno istraži. Iako postoje dokazi o mogućem prenosu sa životinja na ljude, definitivan dokaz naučnicima još nedostaje.

Istraživači stoga pozivaju na dalja istraživanja kako bi razumjeli moguće rizike konzumiranja zaraženog divljeg mesa i smanjili uticaj na javno zdravlje, piše Fenix-magazin.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije