Svijet

Mej: Britanija će aktivno pomagati industriju za vrijeme Bregzita

Mej: Britanija će aktivno pomagati industriju za vrijeme Bregzita
Mej: Britanija će aktivno pomagati industriju za vrijeme Bregzita

LONDON - Britanska premijerka Tereza Mej obećala je da će pomoći industriji da se razvija i bude konkurenta dok se zemlja bude pripremala za izlazak iz Evropske unije.

Mej danas treba da predstavi "modernu industrijsku strategiju" na sastanku ministara na sjeverozapadu Engleske, a prema saopštenju objavljenom uoči sastanka, vlada mora da obezbijedi okruženje koje će stvoriti dobro plaćene poslove širom Britanije ako želi da zemlja napreduje poslije Bregzita.

Vlada će preuzeti "novu, aktivniju ulogu" kojom će podržati biznis i osiguraće da više ljudi u svim dijelovima zemlje dijeli koristi poslovnog uspjeha.

Plan predviđa ulaganja u nauku i istraživanje, obnovu infrastrukture, podsticanje razvoja u cijeloj zemlji.

Mej je najavila da će vlada obezbijediti finansijsku pomoć za jačanje industrija kao što su sistemi "pametne energije", robotika, vještačka inteligencija i tehnologija mobilnih telefona.

Novac će biti obezbijeđen iz dodatnih ulaganja za istraživanje i razvoj od 4,7 milijardi funti, koje je Mej najavila u novembru.

Vlada je, takođe, spremna da izmijeni propise kako bi ulonila prepreke inovacijama i koristila trgovinske i investicione sporazume za povećanje izvoza, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije