Svijet

Merkel: Hitno primjeniti dogovor sa Turskom

Merkel: Hitno primjeniti dogovor sa Turskom
Merkel: Hitno primjeniti dogovor sa Turskom

BERLIN - NJemački kancelar Angela Merkel pozvala je danas na hitnu primjenu dogovora EU sa Turskom o zaustavljanju migrantskog talasa ka Evropi i isplati pomoći od tri milijarde evra Ankari."Dogovor EU i Turske mora biti hitno sproveden zato što je potrebno da ostvarimo napredak", rekla je Merkelova poslije razgovora sa italijanskim premijerom Mateom Rencijem.

Italija je blokirala plan EU o isplati pomoći Turskoj u zamjenu za obavezu da zaustavi veliki priliv migranata u Evropi.

NJemačka je prošle godine registrovala 1,1 miliona tražilaca azila iz zona sukoba i siromašnih zemalja Bliskog istoka, Azije i Afrike.

Renci je rekao da su Italija i NJemačka ujedinjene u protivljenju političkom populizmu tokom traganja za ekonomskim i imigracionim problemima u Evropi.

"Prirodno je da se ne slažemo o svemu, ali vjerujemo da borba protiv nezaposlenosti danas u Evropi znači borbu protiv populizma", rekao je italijanski premijer.

On se ranije protivio insistiranju Berlina na sprovođenju mjera štednje. Vlada u Rimu smatra da to usporava ekonomski razvoj i zato poziva na povećanje javne potrošnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije