Svijet

Mirnim putem do okončanja sukoba u Ukrajini

   Mirnim putem do okončanja sukoba u Ukrajini
Mirnim putem do okončanja sukoba u Ukrajini

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin je u današnjem telefonskom razgovoru sa svojim ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom istakao kako je Moskva odlučna da nastavi da doprinosi pronalaženju mirnog riješenja sukoba na istoku Ukrajine, saopštio je Kremlj.

Do ovog razgovora, jednog od mnogih između dva lidera u posljednje vrijeme, dolazi u atmosferi održavanja krhkog primirja između snaga Kijeva i proruskih aktivista, uprkos sporadičnim okršajima, prenosi AFP. 

utin i Porošenko su istakli koliko je značajno da obe strane u konfliktu nastoje da osigurati trajno primirje, stoji u saopštenju Kremlja. 

Napominje se i da su dvojica predsjednika razgovarala o ekonomskim odnosima između dvije zemlje koji su opali na najniže grane otkad je izbila kriza. 

Članice EU će sutra ponovo razgovarati o tome kada da primene nove sankcije protiv Rusije, saopštili su danas zvaničnici Unije. Među članicama je došlo do nesuglasica oko toga u kolikoj mjeri uvođenje ovih sankcije treba da zavisi od prekida vatre u Ukrajini. 

U principu je dogovoreno da nove sankcije budu uvedene u ponedjeljak, ali je po riječima Hermana van Rompeja, predsjednika Evropskog savjeta, "EU spremna da djelimično ili u cjelini preispita usvojeni paket u zavisnosti od razvoja situacije na terenu".

Među protivnicima uvođenja novih sakcija prednjačila je Finska. Na kraju su Finci ipak glasali za sankcije, ali tek nakon dogovaranja mehanizma za njihovo ukidanje ako se primirje u Ukrajini održi i počnu pregovori o trajnom miru. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije