Svijet

Mirno u Slavjansku nakon prve noći prekida vatre

Mirno u Slavjansku nakon prve noći prekida vatre
Mirno u Slavjansku nakon prve noći prekida vatre

SLAVJANSK - Situacija je bila mirna u ponedjeljak ujutro u Slavjansku na istoku Ukrajine, nakon prve noći proglašenog prekida vatre, poslije smrtonosne paljbe, javila je agencija AFP.

Zgradu opštine, kao i druge javne zgrade u ovom gradu sjeverno od Donjecka i dalje drže okupiranim proruski pobunjenici, koji su u nedjelju tražili od Vladimira Putina da pošalje trupe za održavanje mira, da bi se zaštitilo stanovništvo od nacionalista koje su, prema njima, poslale prozapadne vlasti Kijeva.

‘’Nije bilo pucnjave u toku noći ‘’ rekao je za AFP Eugen Gorbik, koji stražari na jednoj barikadi koja blokira ulicu Karl Marks u blizini opštine.

"Nećemo pucati osim ako budemo napadnuti", kazao je.

Samoproglašeni načelnik grada Vjačeslav Ponomarev, je u nadjelju najavio zabranu saobraćaja između ponoći i šest sati ujutro.

Nekoliko sati ranije, u toku noći sa subote na nedjelju, u pucnjavi na periferiji Slavijanska, prema separatistima, poginulo je pet osoba, dok su vlasti navele da su poginule tri. AFP je vidio tijela.

Prorusi i ruska diplomatija su osudili provokaciju grupe paramilitarnih nacionalista Pravy Sektor, u prvoj liniji proevropskih nemira koji su doveli do pada Viktora Janukoviča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije