Svijet

Mogerinijeva iznenađena Erdoanovim komentarima

Mogerinijeva iznenađena Erdoanovim komentarima
Mogerinijeva iznenađena Erdoanovim komentarima

BRISEL - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini izrazila je iznenađenje izjavama predsjednika Turske Tajipa Erodana upućenih Briselu zbog kritika masovnog hapšenja novinara iz opozicionih medija.

Mogerinijeva je istakla da je vidjela reagovanje predsjednika Erodana i da je veoma iznenađena. Erodan je ranije poručio Briselu "da gleda svoja posla", samo sedam dana nakon što je Mogerinijeva boravila u Turskoj.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost naglasila je da su ona i njene evropske kolege imale "veoma konstruktivne" razgovore sa Erodanom i da su se obje strane saglasile da "postoji šansa za novi početak" sa novim rukovodstom u Briselu i novim vlastima u Ankari.

Mogerinijeva je podsjetila da su članovi turske Vlade isticali da Ankara nastoji da pristupi EU ne samo iz ekonomskih interesa već zbog vrijednosti demokratije i vladavine zakona.

Turska policija je tokom vikenda uhapsila dvadesetak osoba, uključujući i urednika najtiražnieg lista i druge predstavnike medija tokom pretresa u potrazi za pristalicama muslimanskog imama Fetula Gulama.

Mogerinijeva i evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han osudili su policijske pretrese, naglašavajući da su "protivni evropskim vrijednostima" i da "nisu u skladu sa slobodom medija, koja je suštinski princip demokratije".

U svom televizijskom obraćanju, Erodan je rekao da se EU ne može miješati u "korake preduzete u skladu sa vladavinom zakona protiv elemenata, koji predstavljaju prijetnju po nacionalnu bezbjednost".

"Brisel treba da gleda svoja posla," dodao je Erodan. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije