Svijet

Morales favorit na izborima u Boliviji

Morales favorit na izborima u Boliviji
Morales favorit na izborima u Boliviji

LA PAZ - Aktuelni bolvijski predsjednik Evo Morales mogao da zabilježi i treću uzastopnu pobjedu na izborima koji se danas održavaju u toj zemlji, pokazuju ankete.

Prema prošlonedeljnoj anketi Ipsosa, Morales (54) bi mogao da osvoji 59 odsto glasova u prvom krugu, dok njegov glavni protivnik Samuel Doria Medina, tajkun koga je Morales lako pobjedio na poslednjim izborima, zaostaje za čak 40 odsto glasova. Bivši konzervativni predsjednik Horhe Tuto Kviroga zaostaje još više, navodi AP.

Morales, prvi bolivijski predsjednik iz redova autohtonog indijanskog stanovništva i bivši uzgajivač koke, prvi put je pobjedio na izborima 2005. godine, a zatim i 2010. godine.

Ustav Bolivije dozvoljava dva uzastopna predsednička mandata, ali Moralesu je odobrena kandidatura i na ovim izborima nakon što je ustavni sud prošle godine odlučio da se njegov mandat od 2006. do 2009. godine ne uzima u obzir, što je naišlo na kritiku opozicije.

Ako pobjedi, levičarski populista Morales će postati predsjednik sa najdužim stažom u istoriji Bolivije, zemlje poznatoj po političkoj nestabilnosti.

Među građanima Bolivije Morales uživa veliku popularnost, prije svega zbog toga što je zahvaljujući njegovoj ekonomskoj politici, siromaštvo u zemlji smanjeno, povećani su prihodi od nafte i gasa, a privredni rast iznosi oko pet odsto godišnje.

Šest miliona građana sa pravom glasa biraju danas i članove Kongresa gdje se takođe očekuje ubjedljiva pobjeda Moralesovog Pokreta za socijalizam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije