Svijet

Moskva: Ako Francuska pošalje trupe u Ukrajinu, odgovor neće biti samo politički

Moskva: Ako Francuska pošalje trupe u Ukrajinu, odgovor neće biti samo politički
Foto: Tanjug/AP | Moskva: Ako Francuska pošalje trupe u Ukrajinu, odgovor neće biti samo politički

Ako francuske trupe budu poslate u Ukrajinu, Rusija će preduzeti uzvratne mjere koje neće biti samo na političkom planu, izjavio je zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova Rusije Artem Studenikov.

"Vi pitate o našoj mogućoj diplomatskoj reakciji, ali je očigledno da će, ukoliko se takav scenario realizuje, mjere odgovora ležati daleko izvan političkog plana. Francuska strana je više puta direktno upozorena na to", rekao je Studenikov, koji obavlja funkciju direktora prvog evropskog odjeljenja ruskog Ministarstva spoljnih poslova za RIA Novosti.

Ruski diplomata je napomenuo da iako "sve ratobornija retorika" francuskog predsjednika Emanuela Makrona ne nailazi na široku podršku saveznika u EU i NATO-u i da je većina Francuza odbija, Moskva ne može, a da ne shvati takve izjave ozbiljno, prenosi Tanjug.

Kako je istakao Studenikov, učešće Francuske u neprijateljstvima u Ukrajini zvanično bi je učinilo stranom u sukobu, što bi u velikoj mjeri povećalo rizik od sukoba dvije nuklearne sile na bojnom polju, a istovremeno, francuska vojska bi „postala legitimna meta" ruske vojske, navodi ruska agencija.

On je izrazio nadu da će u vladajućim krugovima Francuske prevladati "ako ne zdrav razum, onda bar instinkt samoodržanja".

"Na ovaj ili onaj način, spremni smo za svaki razvoj događaja", zaključio je Studenikov.

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je početkom maja da ne isključuje mogućnost slanja trupa u Ukrajinu ako Rusija probije liniju fronta, i da takav zahtjev dolazi iz Kijeva.

Prema njegovim riječima, "mnoge zemlje EU" su se složile sa ovakvim pristupom Francuske, navodi agencija RIA Novosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije