Svijet

Moskva sprema još jedan konvoj za Ukrajinu

KIJEV - Rusija planira da u srijedu uputi još jedan humanitarni konvoj u istočnu Ukrajinu 27. avgusta, o čemu bi Moskva u najskorijem roku trebalo da obavijesti Kijev.

To je navela ukrajinske agencije Ukrinform, koja se poziva na neimenovani izvor upućen u planove o slanju konvoja.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je ranije danas da Moskva planira da u Donbas uputi još jedan humanitarni konvoj do kraja tekuće nedelje.

"Humanitarna situacija se ne poboljšava, već se pogoršava. Mi želimo da postignemo sporazum o svim uslovima za isporuku drugog konvoja istim putem narednih dana", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Prvi konvoj humanitarne pomoći stanovništvu istočne Ukrajine Moskva je poslala 12. avgusta u 280 kamiona, a posle 10 dana čekanja na dozvolu Kijeva da kamioni pređu granicu, Rusi su samoinicijativno ušli u Ukrajinu.

Taj postupak je naišao na negodovanje ukrajinskih vlasti, SAD, EU i država članica NATO koje su optužile Moskvu za kršenje međunarodnog prava, ali je Rusija opravdala ulazak tvrdnjom da je humanitarna situacija katastrofalna i da više nije bilo vremena za čekanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije