Svijet

Na policiju bacali flaše pune urina

Na policiju bacali flaše pune urina
Na policiju bacali flaše pune urina

FERGUSON - Policija je danas saopštila da je uhapsila 47 osoba tokom protesta u Fergusonu, gradu u Misuriju koji potresa nasilje zbog nedavnog ubistva crnog nenaoružanog tinejdžera Majkla Brauna.

Zvaničnik policije Ron Džonskon je rekao da su demonstranti noćas bacali flaše napunjene vodom i urinom na policiju, zbog čega su oni intervenisali.

Džonson je rekao da se incident dogodio na samom kraju noćašnjih protesta, koji su prije toga bili mirni, prenijela je agencija AFP.

Policija je, kako je kazao, zaplijenila i tri komada oružja.

Džonson je istakao da, za razliku od protesta održanog u ponedjeljak uveče, demonstranti noćas nisu pucali iz oružja i policija nije upotrijebila suzavac da bi ih rastjerala.

"Noćas smo vidjeli drugačiju dinamiku", kazao je Džonson.

Prethodnih dana protesti su bili praćeni neredima, pljačkama, a pojedini demonstranti bacali su kamenice na policiju koja je na njih ispaljivala suzavac.

Američki državni tužilac Erik Holder posjetiće danas Ferguson, gdje je pokrenuta federalna istraga o eventualnom kršenju ljudskih prava u ubistvu 18-ogodišnjeg Brauna.

Braunova porodica traži da se policajcu Darenu Vilsonu (28) sudi za ubistvo.

Vilson je, prema nalazima forenzičara, najmanje šest puta pucao u Brauna, uključujući i dva hica u glavu.

Porodica ubijenog tinedžera priprema se za sahranu koja će se održati u ponedjeljak, saopštili su advokati Braunove porodice.

 Hronologija međurasnih incidenata u SAD prethodnih godina

Ferguson, gradu u Misuriju, danima potresa nasilje nakon što je policajac bijelac ubio crnog nenaoružanog tinejdžera Majkla Brauna.

 Policija je danas saopštila da je uhapsila 47 osoba tokom protesta. Uveden je i policijski čas, a na lice mjesta je upućena Nacionalna garda.

Prije nekoliko dana oko 500 ljudi protestovalo je ispred sjedišta policije u Los Anđelesu zbog incidenta u kome su pripadnici policije ubili jednog Afroamerikanca.

Slijedi hronologija međurasnih incidenata u SAD prethodnih godina:

1992. 29. april - 4. maj - U Los Anđelesu izbili neredi, nakon oslobađajuće presude bijelim policajcima koji su pretukli motoristu Rodnija Kinga. Tokom rušilačkih nereda, 53 osobe su poginule, a privedeno je čak 11.000 lica dok je 2.000 procesuirano. Kako bi smirio nerede, masovni vandalizma i pljačku, tadašnji predsjednik Džordž Buš stariji na ulice najvećeg kalifornijskog grada uputio je tada Nacionalnu gardu koja je smirila situaciju. Ukupno je bilo spaljeno čak 3.700 objekata, a cjelokupna šteta procjenjena je na više od milijarde dolara.

2001. 9-13 april - Nemiri u Sinsinatiju. Pošto je prilikom pokušaja hapšenja u jutarnjim časovima 7. aprila policija upucala Timotija Tomasa, Afroamerikanca, koji je bežao tokom privođenja, usljedilo je negodovanje Afroamerikanaca i nemiri. Bilans višednevnih nemira, osim demoliranja i pljački bio je privođenje  158 osoba zbog građanske neposlušnosti, a  800 zbog kriminalnih aktivnosti. Direktna šteta procjenjena je na 3,6 miliona dolara a indirektna na čak 10 miliona. 

1996. 24. oktobra - U Sent Pitersburgu, na Floridi ubijen je, od strane policije,  Afroamerikanac Tiron Luis, prilikom kontrole saobraćaja. Ubijeni se nalazio u ukradenom automobilu i bio je evidentirani narkodiler. Usljedio je nasilan protesti. Najmanje 20 osoba na kraju uhapšeno, zbog nasilništva, paljevina, napada na službena lica, pljačke.

2009. 1. januara - Ubistvo afroamerikanca Oskara Granta od strane policajca, izazvalo masove proteste, u Oklandu, Kalifornija. Usljedili su masovni višednevni protesti praćeni vandalizmom.

2012. 26. februara - U predgrađu Orlanda, poslije krađe pripadnik građanske straže, koju čine lokalni stanovnici zaduženi da patroliraju ulicama zbog sprečavanja provala u kuće i pljački, ubijen  Afroamerikanac Trejvon Martin (16) koji se, kako su pokazali istraga i suđenje, šetao ulicom. Poslije mjesec i po dana, na intervenciju Ministarstva pravde SAD, protiv stražara Džordža Cimermana podignuta optužnica za ubistvo bez predumišljaja. Sud u Floridi oslobodio ga je krivice, što je izazvalo brojne proteste. Oglasio se i predsjednik Barak Obama, rekavši da bi, da ima sina on izgledao kao Trejvon Martin.

2012.  9. april   - Troje Afroamerikanaca je ubijeno, a dve žrtve su bile u kritičnom stanju posle napada na sjeveru Tulse, u kojoj uglavnom žive Afroamerikanci, ali policija nije željela da spekuliše o rasnim pitanjima, mada je pominjan zločin motivisan mržnjom. Dvojica muškaraca optužena za su za te zločine i protiv njih su podignute optužnice za ubistvo, pokušaj ubistva i posjedovanje oružja.

20014. 19. avgusta - Policija ubila Afroamerikanca (23). Incident se dogodio na oko šest kilometara od mjesta gdje se održavaju protesti u Fergusonu, gdje je ubijen jedan tinejdžer. Ubijeni muškarac je mahao nožem ka policajcima.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije