Svijet

Najjači sukobi u Alepu, u Raki 22 poginulih

Najjači sukobi u Alepu, u Raki 22 poginulih
Najjači sukobi u Alepu, u Raki 22 poginulih

ALEP, RAKA - Dvije koalicije sirijskih pobunjenika pokrenule su ofanzivu protiv Vladinih snaga za kontrolu zapadnog dijela Alepa u najjačim sukobima u gradu od sredine 2012. godine, dok u gradu Raka u vazdušnim udarima ima najmanje 22 poginulih od kojih šest civila, javljaju agencije.

Pobunjenici nove koalicije koja uključuje borce Nusra Front, ogranak Al Kaide u Siriji i novoformiranu koaliciju od lokalnih frakcija, koje su dugo aktivne u Alepu, zajedno su napali sirijsku vojsku istovremeno iz više pravaca uz stotine raketa i granata, dok su Vladine snage uzvratile granatiranjem i vazdušnim napadima pa su se civili našli pod unakrsnom vatrom, piše "Njujojk tajms".

Sirijski pobunjenici zauzeli su bivši istraživački centar koji služi za smještaj vojnika u centralnom gradskom naselju, ali su izgubili svoje pozicije u drugom dijelu Alepa u žestokim kopnenim sukobima u tom strateškom gradu na prelazu iz Male Azije u region Bliskog istoka, nedaleko od Sredozemnog mora na zapadu i rijeke Eufrat na istoku, dodaje AFP.

U međuvremenu, američki avioni sproveli su seriju od 16 vazdušnih napada na položaje boraca Islamske države (IS) u njihovom sirijskom uporištu u gradu Raka i istoimenoj pokrajini i najmanje 22 je poginulo.

"Koalicione snage su uspješno udarile na višestruke ciljeve širom Rake - de fakto prijestonice ekstremista", navodi se u saopštenju i dodaje se da su uništene strukture IS i tranzitne rute.

Udari su "ozbiljno ograničili slobodu kretanja terorista", dodaje se u saopštenju, navodi AFP.

Saopštenje koalicionih snaga uslijedilo je nekoliko sati pošto su teroristi objavili video-snimak koji prikazuje tinejdžere koji ubijaju 25 sirijskih vojnika u arheološkim ostacima amfiteatra u zauzetom drevnom gradu Palmira.

U video-snimku je prikazana egzekucija koja se navodno dogodila nedugo nakon što su džihadisti 21. maja preuzeli kontrolu nad Palmirom.

Sirijske Vladine snage pokrenule su veliku operaciju da povrate Zabadani u regionu Kalamun nedaleko od Damaska, dodaje Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije