Svijet

Najmanje pedeset policajaca povrijeđeno ispred ukrajinske skupštine (VIDEO, FOTO)

Najmanje pedeset policajaca povrijeđeno ispred ukrajinske skupštine (VIDEO, FOTO)
Najmanje pedeset policajaca povrijeđeno ispred ukrajinske skupštine (VIDEO, FOTO)

KIJEV - Najmanje 50 pripadnika ukrajinske nacionalne garde povređeno je danas u eksploziji bombe ispred zgrade ukrajinske Vrhovne rade (skupštine) tokom sukoba pripadnika policije i učesnika mitinga protiv unošenja izmena u Ustav.

Četvorica njih je u veoma teškom stanju, rekao je savjetnik ukrajinskog Ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko.

"Ručna bomba je bačena na pripadnike oružanih snaga koji su štitili Vrhovnu radu. Nekoliko pripadnika Nacionalne garde zadobilo je teške povrede i njihov život je u opasnosti", dodao je on.

Lokalni mediji prenose da je pet do sedam osoba teže povređeno, kao i da su povređeni pripadnici Nacionalne garde i predstavnici ministarstva unutrašnjih poslova hospitalizovani.

Sukobi ispred skupštine i dalje traju, demonstranti gađaju policiju dimnim bombama, kamenjem i flašama, a centralni trg prekirven je gustim dimom, prenosi TAS S.

Nacrt Ustava predviđa da se specifičnosti ostvarivanja lokalne uprave u određenim rejonima Donjecke i Luganske oblasti na istoku zemlje određuju posebnim zakonom.

Radio Sloboda izveštava da učesnici današnjeg protesta smatraju da će poslanici "legalizovati autonomiju okupiranih teritorija Donbasa, amnestirati teroriste i dati im potpunu vlast".

Agencija UNN navela je ranije da je policija potisnula demonstrante od centralnog ulaza u Radu ka obližnjem parku.

UNIAN prenosi da su demonstranti - među kojima su najaktivniji pristalice partije Sloboda, bacali na policiju dimne bombe, upotrebljavali drvene palice i suzavce.

Policija je napravila nekoliko kordona oko zgrade skupštine.

Učesnici akcije dočekali su usvajanje izmjena Ustavu uzvicima "Sramota" i "Dole banda!".

Poslanici Rade nešto prije toga usvojili su u "prvom čitanju" predlog zakona o izmjenama koje se odnose na decentralizaciju, sa 265 glasova za.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije