Svijet

Nespokoj turskih Jevreja

Nespokoj turskih Jevreja
Nespokoj turskih Jevreja

ANKARA - Turski Jevreji su ravnopravni građani naše zemlje, oni mogu biti birani za poslanike, pa čak i za šefa države. Molim vas, bez diskriminacije, poručio je ove nedjelje naciji predsjednik republike Abdulah Gul.

Tursku je zahvatio talas antisemitizma. Tome su doprinijele zapaljive izjave pojedinih lokalnih političara i neočekivano oštre osude krvoprolića nad civilima u Gazi, pogotovo nad djecom i ženama.

"Zabrinuta sam, tužna i zaplašena za sebe i za budućnost moje zemlje Turske koja se oslanja na rasizam. Ja sam još gost u zemlji u kojoj sam odrasla, gdje ispunjavam svoje obaveze kao njen državljanin i gdje aktivno doprinosim njenom razvoju."

Ove riječi je u ozbiljnom listu "Radikal" napisala Turkinja jevrejskog porijekla Lejla Navaro, psiholog i univerzitetski profesor.

Ona se nije na tome zaustavila.

"Turska pokušava da sebe prikaže kao mozaik naroda i kultura, ali to je samo turistička reklama", napisala je Navarova.

Upozorenje poznatog akademika nije slučajno, niti usamljeno. Ona posljednjih dana stižu, bez pretjerivanja, sa svih strana, pogotovo poslije krvoprolića u Gazi.

Pet jevrejskih udruženja, koja imaju sjedište u SAD, uputila su zbog toga otvoreno pismo turskom premijeru Tajipu Erdoanu upozoravajući ga da se ne igra vatrom.

"Postoji jasna veza između zapaljivih izjava turskih funkcionera protiv Izraela i porasta antisemitizma", kaže se u toj izjavi.

"Jevreji = terorizam", napisao je nedavno jedan list, a na zgradi naspram izraelskog konzulata danima visi platno na kojem je nacrtan kukasti krst. U školama je minutom ćutanja odata pošta poginulim đacima u Gazi.

Prema raspoloživim podacima, u Turskoj sada ima 24.000 Jevreja. Oni su pustili duboke korijene i sve do sada se činilo da, za razliku od Grka i Jermena, oni nemaju problema zato što se ne klanjaju Alahu.

Sve se na tumbe okrenulo kada je Izrael napao Gazu. Tursku je, bez obzira na političke boje, zahvatio talas demonstracija, građani traže od Vlade da zaštiti Palestince, da smjesta protjera izraelske diplomate iz Ankare.

Vlada nije imala kud pod jednodušnim pritiskom javnosti, pa je neočekivano oštro osudila Izrael, iako je Turska jedna od rijetkih muslimanskih zemalja koje s Tel Avivom imaju veoma razvijene odnose i saradnju.

U oštrini je prednjačio premijer Tajip Erdoan, koji je u svojim izjavama koristio terminologiju koja se može čuti kad se govori o Hitlerovim progonima Jevreja. On je jednog trenutka, čak, predložio da se Izraelu zabrani pristup Ujedinjenim nacijama.

To dolivanje ulja na vatru nije moglo da ostane bez odjeka, iako je ono - prema procjeni mnogih analitičara u Ankari - bilo, prije svega, namijenjeno domaćoj javnosti.

Premijer je na taj način želio da pridobije naklonost građana uoči predstojećih lokalnih izbora, ali shvativši da je pretjerao, pokušao je da stvar ublaži u naknadnim izjavama. Ne treba, objasnio je, stavljati znak jednakosti između osuda krvoprolića u Gazi i poziva na antisemitizam, Jevreji su ravnopravni građani Turske.

"Mi nismo protiv Izraelaca, niti protiv Jevreja, mi samo osuđujemo politiku izraelske vlade", izjavio je Erdoan poslije oštre polemike s izraelskim predsjednikom Šimonom Perezom na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Pojave antisemitizma osudili su i drugi turski političari.

Psi mogu ući, Jevreji ne

Na mnogim hotelima u mondenskom ljetovalištu Antaliji vise natpisi: "Ovdje ne mogu da uđu Izraelci".

Jedno udruženje u Eksišehuru, mjestu u centralnoj Anadoliji, izgubilo je mjeru: "Kod nas mogu da prođu psi, ali ne mogu Jevreji i Jermeni".

Nešto slično tome u Turskoj se ne pamti. Jevreji na ovim prostorima žive 500 godina, kada su stigli iz Španije, bježeći od inkvizicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije