Svijet

Makron upozorio Netanjahua: Potez koji je najavio biće ratni zločin

Makron upozorio Netanjahua: Potez koji je najavio biće ratni zločin
Foto: Tanjug/AP | Makron upozorio Netanjahua: Najavljeni potez predstavljaće ratni zločin

​Predsjednik Francuske Emanuel Makron potvrdio je tokom telefonskog razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom svoje protivljenje ofanzivi Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na Rafu i upozorio ga da bi svako prisilno preseljenje stanovništva predstavljalo ratni zločin, saopštila je pres služba Jelisejske palate.

Makron, koji poziva na trenutni i trajni prekid vatre u Gazi, takođe je osudio nedavne izraelske najave u pogledu naseljavanja, dok je Izrael najavio zapljenu 800 hektara zemlje u dolini Jordana, na okupiranoj Zapadnoj obali, prenijela je televizija BFM.

Dok izraelska vojska od ponedjeljka izvodi veliku operaciju u bolničkom kompleksu Al-Čifa u gradu Gaza, gdje tvrdi da je ubila oko 170 boraca i obećava da će ostati dok ne pronađe i posljednjeg od njih, Makron je izrazio veliku zabrinutost zbog operacija koje je izvela izraelska vojska.

Makron je ponovo naglasio da se budućnost Gaze može osigurati samo u okviru buduće palestinske države i pod odgovornošću Palestinske samouprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije