Svijet

Nils Muižnieks: Evropski sistem azila razoren zbog politike

Nils Muižnieks: Evropski sistem azila razoren zbog politike
Nils Muižnieks: Evropski sistem azila razoren zbog politike

STRAZBUR - Evropska unija mora da pomogne državama zapadnog Balkana da razviju sopstvene sisteme azila i kapacitete za prihvat izbjeglica u skladu sa evropskim standardima, naveo je Nils Muižnieks, komesar Savjeta Evrope (SE) za ljudska prava.

On je rekao da je uslovima povećanja broja izbjeglica i teških tragedija koje im se događaju, evropski sistem azila pokazao svoje slabosti, a uzroci kolapsa sistema su politički, saopštio je SE.

“Pravi problem nije dolazak izbjeglica, nego nered i gotovo histerična reakcija na to. Više od izbjegličke krize, na djelu je politička kriza. Da bismo sačuvali solidarnost i poštovanje ljudska prava u Evropi, moramo preispitati svoj pristup prema emigraciji”, istakao je komesar SE.

Muižnieks je naveo da je prema podacima UNHCR u ovoj godini u EU podnijeto nešto više od 430.000 zahtjev za azil, od čega 40 odsto u Njemačkoj, dok je Mađarska primila oko četvrtine preostalih zahtijeva.

“To znači da se ostalih 26 država EU bavi rješavanjem 180.000 zahtijeva za azil, što nije epski napor. Uključujući čak 300.000 ljudi koji su od januara došli u Italiju i Grčku i dalje smo daleko od pritiska s kojim se suočvaju manje bogate i stabilne države poput Pakistana, Libana i Etiopije, ili Turske koja je dom za oko dva miliona izbjeglica iz Sirije”, kazao je Muižnieks.

Komesar SE ocijenio je da evropski političari, sa izuzetkom Njemačke ignorišu ove činjenice i takmiče se u slanju loših signala javnosti, navodeći primjer Francuske i Velike Britanije koje “nisu mogle da pronađu bolje riješenje za 3.000 izbjeglica u Kaleu od pojačanog nadzora policije”.

On je pomenuo i primjer Danske, gde nije značajno povećan broj izbjeglica u odnosu na prošlu godinu, da je parlament prije nekoliko dana donio odluku u smanjenju beneficija za izbjeglice, kako bi država postala manje privlačna za njihov dolazak.

U Poljskoj, kazao je Muižnieks, gdje nije zabeležen porast priliva izbjeglica u odnosu na prošlu godinu, predsjednik je govorio protiv mogućnosti prihvata većeg broja izbjeglica.

Muižnieks je rekao da su Mađarska i Bugarska napravile loš izbor blokiranjem svojih granica kada su se suočile sa naglim porastom broja zahtijeva za azil i bez pomoći drugih država EU.

On je naveo da bi trebalo preispitati Dablinsku regulativu, koja nije pravedan mehanizam, jer omogućava većini država EU da prebaci odgovornost za suočavanje sa azilantima na nekoliko zemalja “u prvim redovima”, poput Bugarske, Grčke, Mađarske, Španije, Italije i Malte.

Prema riječima Muižnieksa, zemlje EU i Evropska komisija trebalo bi da izgrade sistem u kojem zemlje ravnopravno dijele tražioce azila na bazi solidarnosti i poštovanja ljudskih prava, a takav razvoj “treba da ide ruku pod ruku sa unapređenjem saradnje sa državama zapadnog Balkana”.

On je naveo da je dosadašnji pritisak EU na ove zemlje da zadrže izbjeglice doveo do toga da su neke od zapadnobalkanskih zemalja usvojile niz nezakonitih mjera, kao što su etničko profilisanje na graničnim prelazima i oduzimanje putnih isprava.

Pored toga, ocijenio je komesar SE, evropske države moraju da obezbjede više pravnih načina za dolazak izbjeglica u Evropu, kao i da ublaže procedure za dobijanje humanitarnih viza i pravila o ponovnom ujedinjenju porodica, što bi pomoglo izbjeglicama da izbegnu opasne kopnene i vodene puteve i zaštite ih od trgovaca ljudima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije