Svijet

Noć kada su gorjele knjige

Noć kada su gorjele knjige
Noć kada su gorjele knjige

BERLIN - Na današnji dan 1933. godine nacisti su u Berlinu spalili knjige "nepodobnih" pisaca - mnogi književnici, čija su djela spaljena, napustili su tada NJemačku.

Te večeri na berlinskom trgu Opernplac sakupilo se oko 70.000 ljudi. Studenti su kamionima i prikolicama dovezli oko 20.000 knjiga, a među njima i djela poznatih njemačkih autora, kao što su Hajnrih Man i Erih Marija Remark.

Nacistički studentski vođa Herbert Gutjar održao je govor ispunjen mržnjom: "Naše akcije usmjerili smo protiv nenjemačkog duha. Sve nenjemačko predajem vatri".

Takve scene te noći odigravale su se širom NJemačke. Na svim univerzitetima studenti su palili knjige autora čije pisanje nije bilo u skladu sa nacističkom ideologijom.

Sedmicama prije pravljenja velikih lomača studenti su iz biblioteka odnosili knjige "nepodobnih" pisaca i novinara.

Među "neprijatelje" su, prije svega, spadali socijalisti, pacifisti i jevrejski autori.

Nikakvog otpora lomačanma nije bilo - bibliotekari i mnogi profesori nisu reagovali na otimanje knjiga.

Kad su nacisti u januaru 1933. preuzeli vlast, Adolf Hitler dobio je diktatorske ovlaštenja i krenula je borba za misli Nijemaca.

Spaljivanje knjiga na trgu Opernplac u Berlinu direktno je prenošeno putem radija. Mnogi studenti došli su obučeni u uniforme jedinica SA-a ili SS-a.

Neki od autora čije knjige su spaljivane posmatrali su lomaču. Jedan od njih bio je i Erih Kestner, autor međunarodno poznatih dječijih knjiga, kao što je "Emil i detektivi". Bio je užasnut.

Svjetski mediji reagovali su na spaljivanje knjiga. "NJusvik" je ovu akciju nazvao "holokaustom knjiga".

Pjesnik Hajnih Hajne, čija su djela takođe spaljena, svojevremeno je napisao: "Kad gore knjige, na kraju gore i ljudi".

Među njemačkim intelektualcima i umjetnicima 1933. godine došlo je do neviđenog egzodusa - navodi "Dojče vele".

Narod, čijoj su se zemlji ostali često divili kao "zemlji pjesnika i mislilaca", prisilila je mnoge svoje velike talente da odu u emigraciju.

Tomas Man, Erih Marija Remak i mnogi grugi napustili su domovinu.

Nobelovac Tomas Man, čije su knjige 10. maja 1933. godine takođe spaljivane, obratio se sunarodnicima tokom Drugog sjetskog rata putem Bi-Bi-Sija: "Ovo je glas upozorenja. Da vas upozori - to je jedina dužnost koju jedan Nijemac poput mene za vas danas može obaviti."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije