Svijet

Novi zakon u Njemačkoj: Novčane kazne mogu ići i do 2.500 evra

Novi zakon u Njemačkoj: Novčane kazne mogu ići i do 2.500 evra
Foto: Pixnio | Novi zakon u Njemačkoj: Novčane kazne mogu ići i do 2.500 evra

​BERLIN - Od sredine 2025. novi zakon primjenjivaće se na kante za organski otpad u Njemačkoj. Svako ko ga zanemari rizikuje kaznu do 2.500 evra.

Previše otpada završi u mnogim njemačkim kantama za organski otpad kojem tamo nije mjesto. Staklo, plastika, pa čak i dječije pelene znače da se organski otpad više ne može ispravno reciklirati i umjesto toga se mora spaljivati. To ima negativne posljedice za okolinu i uzrokuje visoke troškove.

Ministarstvo zaštite okoline stoga je donijelo novi zakon koji će od 1. maja 2025. postrožiti zbrinjavanje organskog otpada. "Mala" izmjena Uredbe o organskom otpadu ima za cilj poboljšati odvajanje organskog otpada i materijala koji se ne mogu kompostovati te uvesti kazne za onečišćenje kante za organski otpad.

Odvoznici otpada ubuduće će biti dužni provjeravati kante za organski otpad. Ako je udio stranih supstanci i stvari u kanti previsok, otpad se više ne smije prerađivati. Umjesto toga, kante će se označiti i neće se isprazniti.

Posljedice za potrošače mogu biti neugodne. Ne samo da kanta za organski otpad ostaje na vašem pragu i stvara neugodan miris, već bi i troškovi odlaganja mogli vrtoglavo porasti. Kazne se mogu razlikovati zavisno o opštini, ali zakon predviđa kazne do 2.500 evra za ozbiljne prekršaje.

Za optimalno odvajanje otpada i izbjegavanje mogućih sankcija potrošači bi se trebali tačno informisati šta je dopušteno odlagati u kantu za organski otpad, a šta ne. Lokalne vlasti za zbrinjavanje otpada obično daju informacije o tome i često nude informativne materijale.

Popis otpada prikladnog za kantu za organski otpad uključuje ostatke povrća, kuhanu hranu, talog od kafe, pa čak i biljke. S druge strane, plastičnim vrećicama, ambalaži i higijenskim proizvodima poput pelena i tampona tamo nije mjesto. Tačni zahtjevi mogu varirati zavisno o regiji, ali osnovna pravila svugdje su slična, prenosi "Fenix-Magazin".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije