Svijet

Obama: Doček veterana iz Vijetnama - nacionalna sramota

Obama: Doček veterana iz Vijetnama - nacionalna sramota
Obama: Doček veterana iz Vijetnama - nacionalna sramota

VAŠINGTON - Predsjednik SAD Barak Obama rekao je da je nekadašnji doček učesnika u ratu u Vijetnamu i postupanje prema njima predstavljalo "nacionalnu sramotu" i obećao je da Amerikanci više neće biti slati u opasnost bez jasne misije i izrađene strategije.

"Često su vas krivili za rat koji niste vi započeli, kada je trebalo da budete pohvaljeni što ste svojoj zemlji služili sa hrabrošću. To je bila nacionalna sramota koja nikad nije trebalo da se desi, a danas kažemo da se takvo nešto nikad neće ponoviti", rekao je Obama juče na obilježavanju  Memorijalnog dana - dana sjećanja na poginule američke vojnike.

Obama u obraćanju američkim veteranima i porodicama poginulih vojnika nije pomenuo sadašnje tenzije sa Sirijom, Iranom i drugim potencijalnim prijetnjama, fokusirajući se na rat u Vijetnamu i svoje napore da prekine sukobe u Iraku i Avganistanu koje je započeo njegov prethodnik Džordž Buš.

"Kada Amerika bude slala svoje sinove i kćeri u opasnost, daćemo im jasnu misiju, daćemo im uvijek jasnu strategiju, daćemo im opremu koja je neophodna da bi se ispunio zadatak", rekao je Obama.

Obama je na skupu primijetio da su mnogi veterani iz rata u Vijetnamu otišli na aerodrome kako bi lično dočekali vojnike iz Iraka i Avganistana, od kojih su se mnogi priključili vojsci nakon terorističkog napada u NJujorku u septembru 2001. godine.

Većina američkih vojnika koji su preživjeli brutalne borbe u Vijetnamu suočili su se sa porugom kada su došli kući šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka, kao rezultat javnog protivljenja Hladnom ratu.

Oko 58.000 Amerikanaca poginulo je u ratu u Vijetnamu, dok je 4.000 ubijeno u Iraku i oko 2.000 u Avganistanu.

Američke savezne države, koje bi mogle da odigraju značajnu ulogu na predstojećim predsjedničkim izborima u novembru, imaju veliki broj ratnih vojnih veterana. Pretpostavlja se da na Floridi živi 1,6 miliona veterana, u Pensilvaniji milion, a u Virdžiniji i Sjevernoj Karolini po 800.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije