Svijet

Obama na samitu u Seulu

Obama na samitu u Seulu
Obama na samitu u Seulu

Američki predsjednik Barak Obama posjetio je demilitarizovanu zonu koja razdvaja dvije Koreje, dok raste napetost zbog najavljenog lansiranja sjevernokorejske rakete dugog dometa sljedećeg mjeseca.

Obama je posjetio osmatračnicu na granici i sastao se sa američkim vojnicima, a kasnije i sa zvaničnicima u Seulu.

SAD izrazile su zabrinutost da je najavljeno lansiranje, koje se očekuje u aprilu, samo izgovor za raketno testiranje. Pjongjang je saopštio da želi time da lansira satelit u orbitu.

Obama će sutra učestvovati na samitu o bezbjednosti u Seulu, navodi Bi-Bi-Si.

Na konferenciji u Seulu učestvovaće lideri više od 50 zemalja, a glavna tema susreta biće sprečavanje kriminalnih i militantnih grupa da dođu u posjed nuklearnog oružja.

Nuklearni program Pjongjanga nije zvanično na dnevnom redu, ali su američki zvaničnici ranije rekli da će Obama razgovarati o nuklearnim programima i Irana i Sjeverne Koreje na bilateralnim susretima sa predsjednicima Kine i Rusije.

Sjeverna Koreja ne učestvuje na samitu.

Ovo je bila prva Obamina posjeta demilitarizovanoj zoni koja dijeli poluostrvo od kraja Korejskog rata 1953.

Obama je američkim vojnicima poručio da oni štite "granicu slobode".

Početkom sedmice, Japan je saopštio da sprema protivraketnu odbranu uoči najavljenog sjevernokorejskog lansiaranja od 12. do 16. aprila.

Pjongjang je saopštio da će raketa, koja će obilježiti 100. godišnjicu rođenja vođe Kim Il Sunga, ići drugom južnom putanjom umjesto istočnom iznad Japana, kako je ranije javljeno.

Pomoćnik američkog državnog sekretara Kurt Kempbel rekao je da bi oblast između Australije, Indonezije i Filipina mogla imati posljedice zbog ovog leta.

Sjeverna Koreja pokazala je rastuću umješnost u oblasti raketne tehnologije tokom prethodna tri lansiranja raketa dugog dometa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije