Svijet

Obama pojeo samo polovinu sušija

Obama pojeo samo polovinu sušija
Obama pojeo samo polovinu sušija

TOKIO - Predsjednik SAD Barak Obama oduševljeno je pohvalio suši, koji mu je poslužen u ekskluzivnom restoranu u Tokiju tokom neformalne večere sa japanskim premijerom Šinzo Abeom, ali japanski mediji prenose danas da je pojeo samo polovinu serviranog sušija.

Na fotografijama se vidi američki predsjednik kome japanski premijer poslužuje sake, tradicionalno japansko alkoholno piće od pirinča, u malenom tokijskom restoranu nagrađenom "Mišelinovom zvijezdom", prenijela je agencija AFP.

Međutim, umjesto da vode neformalan razgovor i uživaju u japanskim delikatesima čuvenog restorana "Sukijabaši Điro", Obama je ođednom na polovini večere direktno započeo razgovor o trgovini, jednom od kompleksnijih pitanja u odnosima dvije zemlje.

Prema riječima vlasnika restorana pečenih pilića, koji je sjedio nedaleko od dvojica lidera, Obama je spustio štapiće na polovini večere i onda započeo prilično zvaničan razgovor.

Za razliku od Obame, Abe je "grickao" sve vrijeme dok mu je legendarni kuvar 88. godišnji Điro Ono posluživao jedan po jedan od ukupno dvadesetak komada sušija.

Dvojica državnika su po izlasku iz restorana rekli okupljenim novinarima da je večera bila uspješna, a Obama je dodao da "tu ima dobar suši".

Abe je rekao da su razgovarali o "širokom spektru tema u opuštenoj atmosferi".

Šef vladinog biroa za odnose sa javnošću Jošihide Suga odbio je danas da kaže koliko je tačno pojeo Obama, dodavši samo da je "istina da je pojeo dobru količinu".

Večera je "imala važnu ulogu u izgradnji poverenja između lidera dok su razgovarali u opuštenoj atmosferi", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije