Svijet

Obama se izvinjava Komorovskom zbog gafa o logorima

Obama se izvinjava Komorovskom zbog gafa o logorima
Obama se izvinjava Komorovskom zbog gafa o logorima

VARŠAVA - Predsjednik SAD Barak Obama izrazio je žaljenje zbog greške prilikom uručivanja Medalja slobode u Vašingtonu, kada je, kako je naglasio, nehotice upotrijebio izraz "poljski logori smrti" za koncentracione logore nacista u okupiranoj Poljskoj tokom Drugog svjetskog rata.

Pridjev "poljski" za nacističke logore u kojima su tokom holokausta stradali milioni Jevreja izazvao je žestoke reakcije i zahtjeve da se američki predsjednik izvini Poljacima, ne samo u Poljskoj već i u američkim  medijima.

"Predsjednik Obama je u pismu predsjedniku Bronjislavu Komorovskom naglasio da nije namjerno upotrijebio izraz koji godinama povređuje

Poljake i protiv koga se Poljska ispravno bori da ga eliminiše iz javnog prostora u svijetu", kazao je danas o sadržaju pisma poljskom predsjedniku ministar Komorovskog Jaroslav Sokolovski.

Predsjednik SAD je izrazio žaljenje zbog te svoje nenamjerne greške, naglasio da jednostavno nisu postojali nikakvi poljski logori smrti,

već da su Aušvic, Treblinku i druge logore u okupiranoj Poljskoj ne samo izgradili Nijemci, već da su njemački nacisti tim logorima i upravljali.

Pismo Baraka Obame je odgovor na pismo Komorovskog povodom tog gafa zbog kojeg su javno izvinjenje od Obame tražili ne samo poljski zvaničnici, nego i poljski Jevreji.

Komorovski i bivši predsjednik Poljske, dobitnik Nobelove nagrade za mir Leh Valensa, zatražili su od Obame da reaguje na gaf i to tako što će povodom te nesrećne afere pomoći da taj izraz nestane iz javnog govora u svijetu.

Upozorivši da nije dovoljno samo žaljenje i izjava da je riječ o lapsusu, poljski premijer Donald Tusk naglasio je da izraz "poljski logori smrti" vodi ka poricanju toga ko je zaista odgovoran za holokaust i od čije su ruke ginuli i američki vojnici tokom Drugog svjetskog rata.

Barak Obama je o poljskim logorima smrti paradoksalno govorio prije dva dana u Vašingtonu, uručujući Medalju slobode posthnumno Janu Karskom, borcu poljskog pokreta otpora koji je iz Varšavskog geta i jednog tranzitnog nacističkog logora u Poljskoj svijetu iznio prve dokaze i svjedočanstva o monstruoznom Hitlerovom planu likvidacije Jevreja.

Izraz poljski logori smrti polako prestaje da se pojavljuje u medijima u svijetu otkako je poljski list Žečpospolita 2005. godine pozvao svoje čitaoce da protestuju kod redakcija stranih medija u kojima se pojavi, a ispravku i izvinjenje uvijek traži i poljska ambasada u toj zemlji.

U posljednje tri godine, poljske ambasade su intervenisale zbog tog izraza 199 puta i intervencija ima sve manje, a vodeći američki mediji, sada i agencija AP, zabranili su u svojom internim smjernicama da se izraz "poljski logori" koristi za nacističke u Poljskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije