Svijet

Od Beriše ni traga ni glasa

Od Beriše ni traga ni glasa
Od Beriše ni traga ni glasa

TIRANA - Opozicioni socijalisti u Albaniji na putu su da ostvare "glatku pobjedu" nakon parlamentarnih izbora u održanih nedjelju, 23. juna, ali još nema ni riječi od poraženog premijera Salija Beriše.

Berišu /68/, koji je dominirao političkom scenom zemlje od 1991. i pada komunizma, niko nije ni vidio niti čuo u javnosti od nedjelje.

Prema podacima na osnovu prebrojanih glasova sa 86 odsto birališta, alijansa predvođena socijalistima osvojila je 84 od 140 mjesta u parlamentu, dok su Berišine demokrate osvojile 56.

"Mi nastavljamo da čekamo tiho, poštujući našu demokratsku i evropsku etiku, kao i da naš protivnik prizna poraz i time se pridruži velikoj pobjedi Albanije", rekao je bivši gradonačelnik Tirane Rama, 48-godišnji umjetnik.

EU, koja će 1. jula primiti Hrvatsku kao 28. članicu, pohvalila je "sve u svemu regularno" provedene izbore u Albaniji.

"Sada je važno da preostale faze izbornog procesa budu provedene u skladu sa EU i međunarodnim standardima", naveli su šef EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton i komesar za proširenje Štefan File u zajedničkom saopštenju.

Glasanje u nedjelju obilježilo je nekoliko incidenata, a najveći se dogodio u gradu Laču, sjeverno od Tirane, gdje je u pucnjavi blizu birališta ubijena jedna osoba, a tri su povrijeđene, uključujući jednog izbornog kandidata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije