Svijet

Oland: Asad ne može biti saveznik

Oland: Asad ne može biti saveznik
Oland: Asad ne može biti saveznik

PARIZ - Francuski predsjednik Fransoa Oland izjavio je danas da Zapad treba da podrži opozicione snage koje se bore protiv militanata iz "Islamske države" u Siriji i Iraku i da sirijski predsjednik Bašar al Asad ne može biti saveznik u borbi protiv džihadista.

"Asad nije partner u borbi protiv terorizma. Ne može se praviti izbor između dva varvarizma", rekao je Oland u govoru na godišnjoj konferenciji francuskih ambasadora. On je dodao da je Asad saveznik džihadista.

Francuski predsjednik rekao je da će Pariz pojačati podršku iračkim grupama i ponovio poziv za održavanje međunarodne konferencije o koordinisanju akcije protiv "Islamske države".

Govoreći o krizi u Libiji, Oland je rekao da UN treba da organizuju pružanje pomoći vlastima u toj zemlji radi ponovnog uspostavljanja reda, inače bi zemlju mogao da zahvati haos.

"Ako ne učinimo ništa na međunarodnom nivou, terorizam će se proširiti čitavim regionom", izjavio je francuski predsjednik.

On je naglasio da je od vitalnog značaja da legitimni parlament, izabran u junu, formira sveobuhvatnu vladu koja će biti u stanju da pokrene proces nacionalnog pomirenja i razoružavanja milicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije