Svijet

Orban kritikovao sankcije EU prema Rusiji

Orban kritikovao sankcije EU prema Rusiji
Orban kritikovao sankcije EU prema Rusiji

BUDIMPEŠTA - Mađarski konzervativni premijer Viktor Orban izjavio je u petak da EU sama sebi nanosi štetu uvođenjem sankcija Rusiji, opisujući te mjere kao "pucanje sebi u stopalo".

On je to izjavio nakon što je njegov slovački kolega Robert Fico takođe kritikovao sankcije EU.

Rusija je najveći mađarski trgovinski partner izvan EU. I Mađarska i Slovačka zavise od snabdijevanja ruskim gasom.

EU tvrdi da Rusija mora prestati da podržava naoružane separatiste u Ukrajini.

Govoreći za mađarsku radio stanicu Kossuth, Orban je izjavio da "sankcije koje provodi Zapad nanose više štete nama nego Rusiji", prenosi BBC.

- U politici to nazivamo "pucanjem sebi u stopalo".

Sankcije EU sada ograničavaju ruskoj državi pristup zapadnim kreditima i blokiraju izvoz vojne opreme u Rusiju. Izvoz naftne tehnologije EU u Rusiju takođe je zabranjen, ali ne i opreme za transport gasa.

EU, SAD i nekoliko drugih zapadnih zemalja takođe su stavile na svoje crne liste na desetine visokih ruskih zvaničnika, od kojih su mnogi bliski predsjedniku Vladimiru Putinu, i firmi optuženih da pomažu proruskim separatistima u istočnoj Ukrajini.

Rusija je odgovorila zabranom uvoza zapadnih prehrambenih proizvoda.

Orban je izjavio da nisu samo evropski poljoprivrednici ti kojima će trebati odšteta od EU zbog gubitka izvoza u Rusiju.

- Kompletan mehanizam sankcija mora se ponovo razmotriti - kazao je.

Rusija je u januaru potpisala ugovor s Mađarskom o isporuci dva nova reaktora za nuklearnu elektranu koja proizvodi oko 40 posto električne energije u toj zemlji.

I Mađarska i Slovačka dijele granicu s Ukrajinom. Decenijama su te zemlje bile članice sovjetskog bloka, a njihovi bivši komunistički čelnici bili su bliski saveznici Moskve.

Orban je ranije dolazio u sukob sa svojim partnerima iz EU zbog ustavnih promjena u Mađarskoj, za koje kritičari tvrde da ugrožavaju građanske slobode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije