Svijet

Osoblje snimljeno kako šutira i zaključava đake u specijalnoj školi

Osoblje snimljeno kako šutira i zaključava đake u specijalnoj školi
Foto: Pixnio | Osoblje snimljeno kako šutira i zaključava đake u specijalnoj školi

LONDON - ​Osoblje britanske škole Vajtfild u Londonu snimljeno je kako udara i šutira đake sa specijalnim potrebama u sobi koja je bila namijenjena za "takve stvari" nakon čega bi ih zaključavali i ostavljali u urinu u istoj prostoriji, saznaje "BBC".

Škola je svoje ponašanje pokušala da opravda rekavši da su to "sobe za smirenje" i da je tamo uvijek dio osoblja kao i da im nije zabranjen rad sa djecom, međutim, na spornom video-snimku to nije slučaj.

Đaci su ostavljani da sijede u urinu i skupljaju mrvice hrane sa poda, goli i bosi, a prije toga su bili mučeni. Pronađeno je više od 20 video-snimaka sa nadzornih kamera koji su zabilježeli upotrebu prekomjerne sile u sobama koje su bile "gore nego ćelije".

"BBC" je kontaktirao devet od pogođenih 39 porodica koje kažu da još uvijek nemaju odgovore na pitanja. Jedan od zatočenih učenika bio je Dejvid Glorija (20) koji ima dijagnozu autizma, poremećaj u ponašanju i opsesivno-kompulsivni poremećaj.

Ocu Rikardu nikada nije bilo rečeno za ovakve stvari sem da će se koristiti "soba za smirenje" ali da će osoblje biti uz učenike i da ih neće maltretirati.

Kada je otac primjetio promjenu u ponašanju svog sina, odmah je znao da se nešto dešava u školi. Dejvid je počeo da se vraća kući uznemiren zbog čega je Rikardo tražio da vidi sobe i zapise o tome šta se dešava dok je sin u školi.

"BBC" je vidio jedan snimak na kojem je Dejvid, očigledno uznemiren, smješten u sobu za mučenje. Dejvid je plakao tražeći da iz nje izađe. Međutim, onda kreće da se udara u glavu i šamara, udara u stomak i baca na zid. Poslije dva sata, primjećen je kako mokri ali mu nije dozvoljeno da izađe.

Tek poslije tri sata uočeno je da je mladić vraćen u svoju učionicu.

Otac Rikardo kaže da je bio u prilici da vidi jedan snimak kojim je ostao zgrožen. Na snimku se vidi kako je osoblje napalo njegovog sina i gurnulo ga u sobu, a ta sila nije bila zabilježena u papirima.

"Moj sin je bio u paničnom stanju, plakao je i samopovrijeđivao se, molio ih je za vodu i hranu, a oni su ga jednostavno ignorisali - to je mučenje", rekao je otac.

Škola Vajtfild je najveća u Velikoj Britaniji sa 370 učenka koji imaju različite specijalne potrebe, a navodno zlostavljanje se dogodilo između 2014. i 2017. godine. Nakon što je "BBC" pokrenuo istragu zajedno sa policijom i lokalnim vlastima te sobe su zatvorene.

"BBC" je došao u posjed povjerljivih dokumenata iz školske istrage koji svjedoče kakav teror je trpilo 39 učenika od kojih mnogi nisu u stanju ni da govore.

Dokazano je da je najmanje šestoro zaposlenih zlostavljalo djecu.

Floriš Learning Trast, koji vodi školu, saopštio je za "BBC" da je novi rukovodeći tim preuzeo dužnost nakon što su "sobe za smirenje" zatvorene, da je snimak podijeljen sa policijom i da se "naučilo iz propusta".

Rečeno je da je dio osoblja dao ostavke otkako je istraga završena, ali da je troje zaposlenih, koji su se vratili prošli opsežnu obuku, prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije