Svijet

Otkriven Putinov plan protiv Islamske države

Otkriven Putinov plan protiv Islamske države
Otkriven Putinov plan protiv Islamske države

Ruski ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov otkrio je plan predsednika Rusije Vladimira Putina za borbu protiv Islamske države (IS).

Kako piše list "Komersant", Lavrova je Putinov plan prenio državnom sekretaru SAD Džonu Keriju.

Ruska strana predlaže stvaranje široke koalicije u kojoj će učestvovati vojnici Sirije i Iraka i drugih zemalja regiona i Kurdi, rekao je Lavrov.

Objavljeno je da su Sjedinjene Američke Države usvojile novu strategiju prema Siriji po kojoj svaka prijetnja "umjerenoj opoziciji" može da posluži kao razlog za vojno mješanje Vašingtona.

Prema rečima Lavrova, ruska strana je naglasila nelegitimnost i kontraproduktivnost pristupa SAD, kada je prije godinu bilo objavljeno stvaranje koalicije za borbu sa Islamskom državom u Iraku i Siriji i bio dobijen pristanak iračke Vlade, međutim akcioni plan nije bio dogovoren sa Damaskom.

Lavrov je ranije izjavio da Rusija pruža vojno-tehničku pomoć Siriji u borbi sa ID.

Naime, kako navodi ruski mediji, dok se Vašington dublje uključuje u četvorogodišnji građanski rat u Siriji, o čemu svjedoči prvi vazdušni napad koji su američke snage izvele u odbranu jedne grupe pobunjenika u toj zemlji, Moskva upozorava da bi udari SAD protiv sirijske armije iskomplikovali tamošnju borbu protiv terorizma.

Pentagon je juče potvrdio da su američke snage u petak na sirijskoj teritoriji izvele prvi vazdušni napad kako bi zaštile pobunjeničku grupu Nova Sirija koju su obučavale i opremile, a neimenovani visoki zvaničnik je rekao da su SAD bombardovale položaje džihadističke grupe Al-Nusra.

S druge strane, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ponovo ukazuje o da je za rešenje sirijskog problema nužan dijalog svih strana i napomenuo da glavnu opasnost u Siriji i susjednom Iraku predstavlja Islamska država (IS), te da zato Moskva podržava vlade obeju tih zemalja.

Lavrov ističe kako je o kontraproduktivnosti američke odluke da, u slučaju potrebe, bombarduje i snage sirijskog režima, govorio i američkom državnom sekretaru Džonu Keriju u Dohi, prenosi Tass.

Ruski ministar inostranih poslova je podsetio i kako je Vašington pre godinu dana, najavljujući planove o formiranju koalicije za borbu protiv IS, za to zatražio odobrenje od iračke vlade, ali ne i od vlade u Damasku, te da je Rusija još tada upozorila na nelegitimnost takvog pristupa i na kršenje principa međunarodnog prava.

Istovremeno, portparol Bele kuće Džoš Ernest juče je upozorio da Sirija "ne smije da se mješa" u akcije snaga koje su oformili Amerikanci u svrhe suzbijanja IS, inače bi "dodatne mjere" mogle da budu preduzete u cilju zaštite obučenih pobunjenika, pa i protiv snaga sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Time se Vašington jače angažovao u građanskom ratu koji već četiri godine razdire ovu zemlju, a u koju je polovinom jula ušlo najmanje 52 pobunjenika koje su američke snage naoružale i opremile.

To je prva takva pobunjenička grupa, koja je sebe nazvala 30. Divizijom, a koja treba da se bori protiv IS u Siriji, navode francuski mediji.

SAD su u maju objavile da su počele da obučavaju sirijske pobunjenike kojih će, kako procenjuju, do kraja godine biti najmanje 3.000.

Britanski "Telegraf" navodi da su prvi "autorizovani pobunjenički borci" koje je američka vojska obučavala u Turskoj prešla u Siriju prošlog mjeseca, mada su izvjestan broj njih poslije toga kidnapovali pripadnici lokalnog ogranka Al-Kaide, Al-Nusre.

Jedan od razloga što drugi pobunjenici nemaju povjerenja u borce koje su obučili Amerikanci je to što SAD, pored toga što bombarduju položaje IS, napadaju i elemente Al-Nusre, koja se pokazala kao najljući neprijatelj režima i u savezništvu je sa drugim pobunjeničkim grupama koje ne djele Asadovu ideologiju, navodi londonski list.

Drugi razlog za nepjoverenje je to što te pobunjenike Amerikanci obučavaju za borbu protiv IS, a ne protiv režima.

S druge strane, Asad se protiv američkoj intervenciji, čak i kada za metu ima IS i Al-Kaidu, ali ne čini aktivne napore da je zaustavi, što bi moglo da se promeni s obzirom na to da SAD bliže koordinišu politiku sa Tuskom, koja aktivno podržava sirijske pobunjenike, navodi "Telegraf".

Mnogi Sirijci, osim kurdske manjine čije snage blisko koordinišu sa koalicijom na čelu sa SAD, kažu da su zbunjeni američkom politikom, za koju navode da uzrokuje više civilnih žrtava nego što pomaže u njihovoj borbi bilo protiv IS, bilo protiv režima.

Usred anarhije koja je Siriju dovela do ivice podele, Asad je krajem jula, kako podsjeća "Gardijan", u prvom javnom obraćanju posle godinu dana, priznao da su režimske trupe prenapregnute i iscrpljene čime je, zapravo, ustupio kontrolu nad velikim delovima zemlje, zaključuje britanski dnevnik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije