Svijet

Ovo je čovjek koji je napravio masakr u Norveškoj

Ovo je čovjek koji je napravio masakr u Norveškoj
Ovo je čovjek koji je napravio masakr u Norveškoj

OSLO - Cijela Norveška grozničavo pokušava da dokuči šta je nagnalo 32-godišnjeg Andersa Behringa Breivika da u petak popodne izvrši dva krvava napada, kakva ta zemlja ne pamti.

Broj smrtno stradalih još se tačno ne zna. Policija je za sada potvrdila da je u napadu u Oslu poginulo najmanje sedmoro ljudi, dok je na 50 kilometara udaljenom ostrvu Utoja ubijeno devet ili deset ljudi. Nezvanično, pak, broj umrlih penje se i do 40, a strahuje se da je broj povrijeđenih i mnogo veći.

Za sada, o motivima gotovo ništa da se ne zna, a u oskudnim nagađanjima Breivik se uglavnom povezuje sa desničarskim ekstremizmom. U nedostatku pravih informacija, javnost u toj zemlji okrenula se njegovom Facebook profilu na kome je, između ostalog navedeno da je hrišćanin po vjeroispovijesti i konzervativac po političkom opredjeljenju, te da se sportski bavi lovom.

Breivik sebe definiše kao ljubitelja klasične muzike, a među omiljenim djelima ističe knjige poput Tolstojevog "Rata i Mira", Orvelove "1984", Kafkinog "Procesa", "Kritike čistog uma", "Ilijade i Odiseje", "Levijatana"...

Takođe, navodi svoje interese za masoneriju i političku analizu, a među uzorima ističe Vinstona Čerčila i Maksa Manusa, poznatu ličnost norveškog Pokreta otpora iz vremena Drugog svjetskog rata.

Izvjesno je da će se u danima koji slijede svi ovi podaci pomno analizirati, u nadi da će baciti jasnije svjetlo na pozadinu masakra koji je izvršio. Za sada, tek je jedan policijski zvaničnik koji je insistirao na anonimnosti, izjavio kako je, čini se u pitanju, "izolovan čin bijesnog čovjeka".

U međuvremenu, na Facebooku se bukvalnog svake minute povećava broj grupa koje okupljaju protivnike ovog, do prije nekoliko časova, potpuno anonimnog mladića.

Dekster i ratovi

Jedan od omiljenih Breivikovih televizijskih junaka je Dekster, poznati serijski ubica, koji na malim ekranima hvata i ubija zločince koji su iznad zakona ili su zbog rupe u zakonu ostali na slobodi.
Takođe, voli da igra kompjuterske igrice - World of Warcraft i Modern Warfare 2.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije