Svijet

Ovo su ukrajinski specijalci odgovorni za zastrašujuća zvjerstva

Ovo su ukrajinski specijalci odgovorni za zastrašujuća zvjerstva
Ovo su ukrajinski specijalci odgovorni za zastrašujuća zvjerstva

KIJEV - Grupa desno orjentisanih ukrajinskih nacionalista, koji sebe nazivaju bataljonom "Ajdar", odgovorni su za ratne zločine na teritoriji istočne Ukrajine, izvještava "Amnesti Internešnl".

Naime, bataljoni "Ajdar" i "Azov" su umiješani u brutalna mučenja, otmice, iznudu i moguće egzekucije u stilu ozloglašene islamske terorističke organizacije ISIS, odrubljivanjem glave.

"Amnesti" je takođe podnio izvještaj u kojima za zločine optužuje i drugu, prorusku stranu, naglašavajući sukobe u kojima je stradalo preko 3.000 ljudi.

Izvještaj ove organizacije pojavio se neposredno nakon što je ruska televizija NTV objavila snimak na kome se vide obezglavljena tijela i odsječene glave dvoje civila, koje su identifikovali kao ruske ratne zarobljenike, prenosi Blic.

Nedugo zatim, na televiziji iz Kijeva "Pravilnoe TV", pojavio se intervju sa majkom jednog od dvojice pogubljenih, koja priznaje da joj je sin bio pobunjenik, a za njegovu brutalnu smrt (dobila je drvenu kutiju sa sinovljevom glavom unutra) optužuje volontere iz bataljona poput "Azova" i "Ajdara".

U međuvremenu je i norveški kanal TV2 objavio snimke bataljona "Azov", čiji su vojnici mahali zastavama ukrajinske neonacističke partije "Patriote Ukrajine".

Smatra se da ovakvih grupacija ima oko tridesetak i da su svi osnovani i finansirani od strane privatnih investitora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije