Svijet

Pada bugarska Vlada

Pada bugarska Vlada
Pada bugarska Vlada

SOFIJA - Potpredsjednik bugarske Vlade Dragomir Stojnev izjavio je da će naredne sedmice kabinet premijera Plamena Orešarskog podnijeti ostavku.

"Politička kriza je činjenica i što prije budu održani prijevremeni izbori, to je bolje za državu", rekao je Stojnev za sofijski radio "Darik".

Prema njegovim riječima, u srijedu, 23. jula, kada se očekuje da parlament glasa o ostavci, treba da bude objavljeno i ime bugarskog člana u Evropskoj komisiji.

On je naglasio da aktuelni bugarski evrokomesar Kristalina Georgieva neće biti predložena za mjesto šefa spoljne politike EU, uprkos tome što je dobila podršku premijera Orešarskog.

Stojnev, koji je i ministar ekonomije, energetike i turizma Bugarske, rekao je da će kabinet aktuelnog premijera nastaviti da radi do formiranja nove vlade.

Bugarska Vlada na čijem je čelu ekonomista Plamen Orešarski formirana je krajem maja prošle godine.

Vladu su formirali socijalisti i predstavnici političke formacije Pokret za prava i slobode koja okuplja pripadnike turske zajednice u Bugarskoj, a uz podršku nacionalističke formacije "Ataka".

Socijalisti i liberali u Sobranju imaju 120 od ukupno 240 poslanika.

Ranije je predsjednik Bugarske Rosen Plevnelijev sa liderima parlamentarnih stranaka dogovorio da prijevremeni parlamentarni izbori u Bugarskoj budu održani 5. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije