Svijet

Papa Franjo: Diplomatija je plemenito zanimanje

Papa Franjo: Diplomatija je plemenito zanimanje
Papa Franjo: Diplomatija je plemenito zanimanje

VATIKAN - Papa Franjo, koji je odigrao ključnu ulogu u približavanju SAD i Kube, što je rezultiralo najavom o obnavljanju diplomatskih odnosa, pozdravio je danas "male korake" diplomatije koja se "uvijek okonča uspostavljanjem mira".

U prvom komentaru o normalizaciji odnosa SAD i Kube papa je rekao da je diplomatija "plemenit posao".

Agencija AP je navela da je papa Franjo odigrao ključnu ulogu u približavanju SAD i Kube i da je ljetos pisao predsjednicima Baraku Obami i Raulu Kastru, pozivajući ih da nađu rješenje za njihove nesuglasice.

Papa je tada ponudio da Vatikan bude posrednik u pregovorima, a konačan sporazum je "iskovan" u Vatikanu u oktobru, dodaje AP.

"Diplomatija je posao malih koraka, malih stvari koje se uvijek završe uspostavljanjem mira, da bi se srca naroda približila i među njima proširilo bratstvo", istakao je papa.

Nakon što je Kuba u srijedu na slobodu pustila američkog humanitarnog radnika Alana Grosa, tokom razmjene zarobljenika, predsjednik SAD Barak Obama najavio je, u obraćanju javnosti, obnavljanje diplomatskih odnosa s Kubom, kao i kraj "zastarjelog pristupa", što podrazumijeva ublažavanje ekonomskih sankcija i restrikcije putovanja.

"Izolacija nije djelovala. Vrijeme je za novi pristup", rekao je Obama najavljujući okončanje poluvjekovnog hladnoratovskog neprijateljstva, dodajući da je državnom sekretaru SAD Džonu Keriju naložio da se angažuje na otvaranju američke ambasade u Havani.

Istovremeno, javnosti se obratio i kubanski predsjednik Raul Kastro koji je pozdravio nove tendencije u odnosima sa SAD.

"Ovaj izraz predsjednika Obame zaslužuje poštovanje i priznanje svih ljudi. Želim da zahvalim Vatikanu na podršci, a posebno papi Franji za poboljšanje odnosa između Kube i SAD", izjavio je Kastro, a prenosi Tanjug.

Obraćanjima dvojice predsjednika prethodio je njihov telefonski razgovor koji je trajao duže od 45 minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije