Svijet

Papa Pavle VI proglašen blaženim

Papa Pavle VI proglašen blaženim
Papa Pavle VI proglašen blaženim

Papa Franjo pred stotinama hiljada vjernika, vjerskih i političkih vođa iz cijelog svijeta, okupljenih na Trgu Svetog Petra, u Vatikanu, predvodio je misu proglašenja blaženim pape Pavla VI, poglavara Katoličke crkve od 1963. do 1978. godine, čime je i okončan dvosedmični Sinod Katoličke crkve, javlja Anadolu Agency.


Papa Pavle VI je bio izuzetno skroman čovjek i on se smatra i jednim od uzora aktuelnog pape Franje, koji ga često spominje u svojim govorima. Današnjem misnom slavlju je prisustvovao i bivši papa Benedikt XVI.

Na Trgu svetog Petra u Vatikanu, misu koja je okupila kardinale i biskupe koji su dan ranije završili sinodu, kao i vjernike koji su došli odati počast Pavlu VI, služio je papa Franjo, a na misi je bio i papa u miru Benedikt XVI.

Papa Franjo često izražava veliko poštovanje prema papi Pavlu VI, svjetovnog imena Giovanni Battista Montini, hipersenzibilnom crkvenom poglavaru krhka zdravlja koji je morao donositi teške odluke tijekom 15-godišnjeg pontifikata, nakon smrti Ivana XXIII, između 1963. i 1978.

„Na dan beatifikacije pape Pavla VI, mislim o riječima kojima je on uspostavio Sinodu biskupa. Kazao je: Pažljivo motreći znakove vremena, činimo sve što možemo kako bismo adaptirali načine i metode rastućim potrebama našeg vremena i promjenama u društvu“, rekao je papa Franjo, prenosi AJB.

Neki papu Pavla VI smatraju najvažnijim papom 20. vijeka, čak važnijim i od Ivana Pavla II.

Autor je enciklike „Humane Vitae“ koju je papa Franjo nazvao proročanskom i kojom je potvrđeno crkveno protivljenje kontracepciji.

Završio je Drugi vatikanski koncil, ekumenski sabor koji je otvorio Katoličku Crkvu prema drugim vjerama i suvremenom društvu.

Dok mu konzervativci nisu naklonjeni zbog  reformi koje su dogovorene na tom koncilu, naprednija struja ga kritkuje što u reformama nije išao dovoljno daleko.

Liberalne snage u Europi i SAD-u takođe mu nisu bile naklonjene nakon što je potvrdio zabranu korištenja kontracepcije 1968.

Neobjašnjivo ozdravljenje fetusa, koje se pripisuje njegovu zalaganju, priznato je ove godine kao čudo što je omogućilo njegovo proglašenje blaženikom.

Trudnici su doktori savjetovali medicinski indiciran pobačaj, no ona ga je odbila te se molila papi. Dijete danas ima 13 godina i zdravo je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije