Svijet

Papa počeo osmodnevnu turneju po zemljama Latinske Amerike

Papa počeo osmodnevnu turneju po zemljama Latinske Amerike
Papa počeo osmodnevnu turneju po zemljama Latinske Amerike

KITO - Papu Franju, koji se nalazi na osmodnevnoj turneji, koja uključuje tri zemlje Latinske Amerike, pozdravilo je na desetine hiljada vjernika koji su se okupili na ulicama Kita, prvog dana posjete Ekvadora.

Turneja, koja je juče počela u Ekvadoru, uključuje i Boliviju i Paragvaj i prva je posjeta rimokatoličkog poglavara Kitu u posljednje tri decenije.

Portparol pape procjenjuje da se u Kitu okupilo oko pola miliona ljudi da bi vidjeli papu, dok se u svom "papamobilu" kretao gradom, otpozdravljajući ushićenim vjernicima, malo prije nego što je 78-godišnji papa dozvolio vjernicima da snime selfije s njim.

Smijući se, ikao je izgubio kapicu samo nekoliko sekundi po izlasku iz aviona "Alitalije" i pošto je vjetar podigao ogrlicom sa njegove mantije, srdačno se pozdravio sa ekvadorskim predsjednikom Rafaelom Koreom, prenijela je agencija AFP.

Zvanične razgovore će papa imati sa Koreom kasnije danas, kao što će imati i zvanične susrete i sa bolivijskim predsjednikom Evom Moralesom i paragvajskim predsjednikom Oracijom Kartesom.

Katolici iz Latinske Amerike, uprkos rastućoj popularnosti evangelističke crkve u posljednjih nekoliko godina, čine konglomerat od 1,2 milijarde vjernika.

Tokom turneje, papa Franja će imati ne manje od 22 govora i letjeće sedam puta na relaciji koja pokriva ukupno 24.000 kilometara.

Sve tri latinomameričke zemalje koje posjećuje papa Franja većinom su katoličke i označene su kao zemlje sa dugom istorijom siromaštva i nejednakosti koje, uglavnom, pogađa starosjedilačko stanovništvo.

Papa Franjo poslije Ekvadora u srijedu leti za La Paz u Boliviji, a zatim u petak u Paragvaj da bi, prema programu turneje, trebalo da se vrati u Rim u nedjelju, 12. jula, navodi AFP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije