Svijet

Papin batler mora na suđenje

Papin batler mora na suđenje
Papin batler mora na suđenje

VATIKAN - Vatikan je danas naredio da se održi suđenje bivšem batleru pape Benedikta Šesnaestog pod optužbom za krađu i objavljivanje povjerljivih dokumenata u kojima se govori o navodnoj korupciji.

Optužnicom je obuhvaćena još jedna osoba, koja se tereti da je umiješana u ovaj skandal u nešto manjoj mjeri, prenio je Rojters.

U dokumentu na 35 strana o aferi koja potresa sjedište Rimokatoličke crkve od hapšenja batlera Paola Gabrijelea u maju, Vatikan navodi da je on samog sebe doživljavao kao izaslanika Svetog duha i da je svojim postupcima želio da vrati Katoličku crkvu na pravi put.

Kompjuterski stručnjak Klaudio Sćarpeleti optužen je pomaganje u izvršenju krivičnog djela, navodi se u dokumentu.

U tekstu se tvrdi da je Sćarpeleti bio Gabrijeleov blizak prijatelj i da su istražitelji na njegovom stolu našli zapečaćen koverat sa batlerovom adresom, u kome se nalazio materijal objavljen u knjizi zasnovanoj na povjerljivim podacima koji su procurili u medije.

Portparol Vatikana Federiko Lombardi rekao je da kompjuterski stručnjak nije imao veliku ulogu u aferi i da je samo suspendovan sa posla, ali da nije otpušten. Ako bude proglašen krivim, dobiće "blagu kaznu", rekao je Lombardi.

U dokumentu piše da je Gabrijele rekao istražiteljima da je ovako postupio zato što je svuda u Katoličkoj crkvi vidio "zlo i korupciju" i da je želio da pomogne da se te pojave iskorijene "zato što papa nije dovoljno informisan".

On je rekao da je poslije kopiranja i odavanja prvih dokumenata medijima "došao do tačke kada više nije mogao da prekine, niti da se kontroliše".

"Bio sam siguran da će šok, uz pomoć medija, biti zdrava stvar koja će vratiti Crkvu na pravi put", rekao je Gabrijele u svom iskazu.

Lombardi je izjavio da se još ne zna kada će se suđenje održati, ali da to neće biti prije kraja septembra. On je dodao da papa, kao suvereni vladar u Vatikanu, ima pravo da interveniše u bilo kom trenutku i prekine suđenje i pomiluje Gabrijelea.

Ovaj skandal predstavlja jedno od najvećih kršenja povjerenja i bezbjednosnih procedura u Vatikanu u skorijoj istoriji, pošto je značajan broj papinih ličnih i povjerljivih dokumenata stigao do novinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije