Svijet

Pariz: Nova optužnica zbog planiranja terorističkog napada

Pariz: Nova optužnica zbog planiranja terorističkog napada
Pariz: Nova optužnica zbog planiranja terorističkog napada

PARIZ - Parisko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 34-godišnjeg Francuza koji se tereti za pripadnost terorističkoj grupi i planiranje terorističkih napada.

Pariski javni tužilac Fransoa Molen rekao je da je osumnjičeni Reda Kriket između ostalog optužen za pridruživanje terorističkoj grupi i planiranje najmanje jednog terorističkog napada, posjedovanje i prenošenje oružja i eksploziva i falsifikovanje isprava.

On će ostati u pritvoru do završetka istrage, kada će sud odlučiti o pokretanju postupka protiv njega, rekao je Molen.

Veruje se da je Kriket 2014. i 2015. godine putovao u Siriju, Belgiju i Holandiju. Još najmanje tri osobe nalaze se u pritvoru u Belgiji i Holandiji.

Molen nije precizirao da li je Kriket učestvovao u planiranju terorističkih napada u Briselu i Parizu, a nije poznata ni lokacija na kojoj je planirao da izvede napad.

Za šest dana provedenih u pritvoru, Kriket je dao policiji veoma malo informacija, naveo je Molen.

U Briselu su uhapšena dvojica Alžiraca, Abderahman A. i Rabah M, koji su navodno povezani sa Kriketom, i oni će biti saslušani 7. aprila, saopštilo je belgijsko savezno tužilaštvo.

Drugi francuski državljanin povezan sa Kriketom, Anis Bari, nalazi se u pritvoru u Roterdamu i ne želi da bude izručen Francuskoj, rekao je Molen.

Policija je prošlog četvrtka u Kriketovom stanu u pariskoj četvrti Aržantej pronašla 500 grama eksploziva tri-aceton tri-peroksida (TATP), 1,3 kilograma industrijskog eksploziva, nekoliko boca oksigenizovane vode i acetona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije