Svijet

Pariz u problemima nakon afere "Mistral"

Pariz u problemima nakon afere "Mistral"
Pariz u problemima nakon afere "Mistral"

PARIZ, NJU DELHI - Nakon odustajanja Francuske od prodaje "Mistrala" Rusiji, francuski vojni izvoz osjetno je ugrožen, jer još neke zemlje strahuju da bi Pariz i ubuduće pod pritiskom SAD mogao da odustane od već ugovorenih poslova - navode analitički portali.

Ministar odbrane Francuske  Žan-Iv le Drian pokušava da  nagovori indijsku vladu da kupi lovce "Rafal" (Rafale).

Pariz želi da potpiše  posao za prodaju Indiji 126 "Rafala" u nadi da će dobiti najmanje 20 milijardi dolara.

Međutim, Nju Delhi oklijeva sa donošenjem konačne odluke. Kako se saznaje, nije u pitanju samo  ogromna cijena, već i skandal sa odbijanjem Francuske da preda Rusiji već sagrađeni nosač helikoptera klase "Mistral".

Mnoge zemlje sada su primorane  da razmisle o pouzdanosti Pariza kao isporučioca naoružanja.

Otkazivanje posla sa "Mistralima"  krajnje je štetno po Francusku. Samo kazne, po raznim procjenama, mogu da iznose od tri do deset  milijardi evra!

Zavisnost Francuske od spoljnopolitičke konjunkture i pritisaka  brine Indiju, pa Nju Delhi razmišlja da li da uđe u taj  posao i kupi  lovce.

Predviđeno je da posao sa Indijom traje niz godina. Jer, poslije završetka isporuke lovaca, biće potrebno da se oni održavaju i da se za njih isporučuju rezervni dijelovi.

Ako Indija kupi "Rafale," ona će zavisiti od Francuske nekoliko decenija.

Šta ako SAD padne na pamet da vrše pritisak i na Indiju – na primjer zbog nekog u nizu sporova vezanih za saradnju u okviru Svjetske trgovinske organizacije?

Vašington može  da primora Pariz da obustavi realizaciju ugovora za "Rafale" i tada će ratna avijacija Indije biti u opasnosti zbog nedovoljne kompletiranosti svojih eskadrila savremenim lovcima - komentarišu portali.

Ove probleme već razmatraju i u Brazilu i Kini.

Kako prenose svjetski mediji, diplomate ovih država  počele su da izražavaju sumnju u pogledu perspektive vojno-tehničke saradnje sa Francuskom.

Zanimljivo je da tešku situaciju Francuske žure da iskoriste njeni susjedi iz EU.

Švedska je odmah podsjetila Delhi na svoje lovce "Gripen", a britanski ministar odbrane Majkl Felon nedavno je izjavio za indijske medije da je, u slučaju da posao ne bude sklopljen sa Francuskom, Britanija spremna da isporuči  višenamjenske lovce "Evrofajter".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije