Svijet

Peking Pjongjangu: Ne kršite rezolucije SB UN

Peking Pjongjangu: Ne kršite rezolucije SB UN
Peking Pjongjangu: Ne kršite rezolucije SB UN

PEKING - Kina je pozvala Sjevernu Koreju da ne krši rezolucije Savjeta bezbjednosti UN svojim nukearnim i raketnim programima, dva dana nakon što je Pjongjang saopštio da je testirao balističku raketu srednjeg dometa.

"Pozivamo Sjevernu Koreju da ne čini ništa čime bi ponovo prekršila rezolucije Saveta bezbednosti UN", saopštio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji, objavljeno je danas na sajtu Ministarstva, prenosi Rojters.

Vang, istovremeno, izražava nadu da će sve strane ostati uzdržane i da neće dozvoliti da na njih utiče bilo kakav pojedinačni incident, te da će istrajati u sprovođenju rezolucija Savjeta bezbjednosti o Sjevernoj Koreji i u rješavanju tog pitanja "mirnim putem, dijalogom i konsultacijama".

Kineski ministar je, takođe, naveo da Kina vidi "novu promjenu" u stavu Južne Koreje, s obzirom na spremnost Seula da "aktivno traži odgovarajuće kanale za rješavanje pitanja raketnih sistema THAAD".

On je izrazio i nadu da će Južna Koreja brzo otkloniti prepreku za razvoj bilateralnih odnosa.

SAD pokušavaju da ubijede Kinu, jedinog značajnog saveznika Sjeverne Koreje, da učini više kako bi obuzdala Pjongjang, koji je izveo desetine raketnih proba i testirao dvije nuklearne bombe od početka prošle godine, kršeći rezolucije Savjeta bezbjednosti UN.

Sjeverna Koreja ne krije planove da razvije nuklearnu raketu s bojevom glavom koja može da pogodi SAD i ignoriše pozive da obustavi svoje oružane programe, čak i pozive Kine, tvrdeći da su joj takvi programi neophodni kako bi se suprostavila američkoj agresiji.

Što se tiče odnosa između Pekinga i Seula, oni su zategnuti otkako je u Južnoj Koreji raspoređen američki sistem THAAD, ali su poprimili pomirljiviji ton nakon što je ranije ovog mjeseca za predsjednika Južne Koreje izabran Mun Džae-in.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije