Svijet

Peskov: Rusija nije hakovala dansku vojsku

Peskov: Rusija nije hakovala dansku vojsku
Peskov: Rusija nije hakovala dansku vojsku

MOSKVA - Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je danas navode da je Rusija hakovala dansku vojsku.

"Rusija kao država se ne bavi hakerskim napadima", rekao je Peskov novinarima, prenio je Rojters.

Ministar odbrane Danske Klaus Hjort Frederiksen je za list "Berlingske" rekao da je Rusija je tokom 2015. i 2016. hakovala danske vojne službe i omogućila pristup mejlovima zaposlenih u tim službama.

Izvještaj o tome je objavljen u vrijeme kada je nekoliko vlada zapadnih zemalja uključujući SAD, Francusku i Veliku Britaniju, optužilo Rusiju da je hakovanjem pokušavala da utiče na izbore u SAD - optužbe koje je Moskva u više navrata odbacila kao neosnovane, naveo je Rojters.

U izvještaju jedinice za sajber bezbjednost u okviru Danske vojne obavještajne službe, navodi se da je "strani akter" špijunirao protiv danskih vlasti i dobio pristup dokumentima koja nisu pod oznakom "povjerljivo".

Iako država nije imenovana u izvještaju, ministar Frederikson rekao je da je to bila Rusija.

"Povezan je sa obavještajnim službama ili centralnim organima ruske vlade i neprestana je bitka pokušaj da ih držimo na odstojanju", rekao je on.

Portparolka danskog ministarstva odbrane potvrdila je da je ministar tačno citiran, ali je dodala da on za sada to neće dalje komentarisati.

Frederikson je rekao i da je hakovanje podataka bilo moguće zbog nedovoljne bezbjednosti mejlova koji su sadržali podatke koji nisu povjerljivi, što je od tada usavršeno.

Grupa koja je izvršila hakovanje, to je učinila pod nazivom "APT28" odnosno "Fensi Ber" i bila je jedna od dve grupe koje su navodno ilegalno ostvarile pristup mejlovima američkih Demokrata prošle godine, navodi agencija pozivajući se na danski list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije