Svijet

Planirano povećanje broja posmatrača

BEČ - Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju /OEBS/ planira da do maja poveća broj svojih posmatrača u Ukrajini na 500, izjavio je šef specijalne misije OEBS-a u Ukrajini Ertugrul Apakan.

U njegovom izvještaju o operacijama posmatračke misije od februara do aprila, koji je objavljen na sastanku Stalnog savjeta OEBS-a, Apakan je istakao da je ukupno do sada u Ukrajinu poslato 429 stranih posmatrača.

Prema njegovim riječima, oko 350 posmatrača radiće na istoku Ukrajine.

"Misija trenutno ima 700 ljudi, uključujući 484 strana državljanina i samo 429 osoba je direktno povezano sa posmatračkim naporima", kazao je Apakan.

On je naglasio da je u martu usaglašen mandat, prema kojem se predviđa da će posmatračka misija biti povećana za još 500 ljudi, ali da će odluka o proširenju biti donijeta zavisno od situacije na terenu.

Prema njegovim riječima, proširenje će biti moguće samo ukoliko misija bude imala punu slobodu kretanja i pristup svim oblastima na istoku Ukrajine, uključujući teritorije koje nisu pod kontrolom ukrajinskih snaga i na ukrajinsko-ruskoj granici.

"Ovi problemi do sada nisu riješeni i raspoređenje dodatnih posmatrača imalo bi nedovoljan uticaj na kapacitete OEBS-a da nadzire sprovođenje sporazuma iz Minska", zaključuje Apakan.

Posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini raspoređena je krajem marta 2014. godine, a njen mandat produžen je do marta 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije