Svijet

Počele međunarodne vojne vježbe u Jordanu

Počele međunarodne vojne vježbe u Jordanu
Počele međunarodne vojne vježbe u Jordanu

AMAN - Više hiljada vojnika iz 18 zemalja učestvuje u vojnim vježbama u Jordanu koje su počele i nadgleda ih američka vojska, saopštili su jordanski zvaničnici.

Oko 10.000 vojnika učestvuje u petim godišnjim vojnim manevrima nazvanim "Nestrpljivi lav", koji će trajati dvije nedjelje, navodi AFP.

Vazduhoplovne, kopnene i mornaričke vojne vježbe održavaju se dok se koalicija predvođena SAD bori protiv džihadističke organizacije Islamska država u susjednom Iraku i Siriji.

Još nekoliko arapskih zemalja pridružilo se koaliciji na čelu sa Saudijskom Arabijom, koja vrši vazdušne napade na pobunjenike u Jemenu.

"Bez obzira na to, 'Nestrpljivi lav' nema nikakve veze sa onim što se trenutno događa u regionu. Što više sarađujemo to smo jači", izjavio je američki general-major Rik Metson novinarima u Amanu.

U vježbama, koje se održavaju u Jordanskoj pustinji, učestvovaće vojnici iz SAD i Jordana, vojni kontingenti iz nekoliko obližnjih arapskih država i vojnici iz Francuske, Italije i Pakistana.

Fokus vježbi će biti izazovi poput borbe protiv terorizma i bezbjednosti granica, rekao je jordanski brigadni general Fad al-Damin.

Jordan je intenzivirao vazdušne udare na Islamsku državu od kada su džihadisti živog zapalili jednog od jordanskih pilota koji su se ranije ove godine srušili u Siriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije