Svijet

Pogledi preko nišana na istoku Ukrajine

Pogledi preko nišana na istoku Ukrajine
Pogledi preko nišana na istoku Ukrajine

KIJEV - Danas poslije podne ističe rok od 48 časova za rješenje konflikta u jugoistočnoj Ukrajini koji je postavio aktuelni ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov.

Dok ističe ultimatum proruskim demonstrantima koji na barikadama utvrđuju položaje za odbranu "osvojenih" državnih zgrada, Kijev užurbano pojačava vojno prisustvo na istočnoj granici Ukrajine naspram koje se u pripravnosti nalazi 40.000 ruskih vojnika.

Ukrajinski i ruski mediji javili su, pozivajući se na informacije sa društvenih mreža, da u Donjeck i Lugansk pristižu snage lojalne Kijevu, kao i da sa sobom dovlače artiljeriju i tešku opremu.

Objavljene su fotografije naoružanih ljudi u Donjecku, koji nišane puškama i čije uniforme se razlikuju od onih koje nosi ukrajinska vojska, a svjedoci tvrde da ovi vojnici govore engleskim jezikom.

U gradu su i dobrovoljci nacionalističkog "Desnog sektora", a tu su i naoružani proruski demonstranti, koji u Lugansku ojačavaju barikade od guma, gvožđa i džakova sa pijeskom

Sa obje strane granice stižu upozorenja onom drugom da dobro pazi da ne učini pogrešan korak, a u medijima je stvorena atmosfera da napetost može da preraste u sukob u naredna 24 časa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije