Svijet

Pokušaj ubistva kandidata na izborima u Ukrajini

Pokušaj ubistva kandidata na  izborima u Ukrajini
Pokušaj ubistva kandidata na izborima u Ukrajini

KIJEV - Kandidat na predstojećim parlamentarnim izborima u Ukrajini i bliski saradnik predsjednika Petra Porošenka Volodimir Borisenko bio je sinoć meta oružanog napada.

Borisenko je preživeo napad zahvaljujući panciru, saopšteno je iz njegove partije Narodni front.

Poslije napada granatom Borisenko je hospitaliziran i nalazi se u bolnici zbog pretrpljenog šoka, što je prvi takav prijavljeni napad u kampanji za izbore koji se u nedjelju održavaju u Ukrajini, prenijela je agencija Rojters.

Ukrajinska agencija Interfaks navodi da je Porošenko danas naredio načelniku sigurnosne službe Ukrajine (SBU) Valentinu Nalivajčenku da odmah pokrene istragu o pokušaja ubistva parlamentaranog kandidata.

Sekretar za štampu ukrajinskog predsjednika Svjatoslav Ceholko rekao da je predsjednik Porošenko načelniku SBU dao 24 sata da otkrije detalje vezane za taj napad.

Borisenko je napadnut dok je napuštao svoj dom u Borispilu kod Kijeva, pošto mu je pod noge bačena bomba ručne izrade.

Policija je navela da je riječ o granati, ali nije saopštila detalje o tome koliko je napadača bilo uključeno u sinoćni napad.

Borisenko nosi pancir od kada je počeo da prima telefonske prijetnje, dodaje Rojters.

Porošenko je objavio da će prijevremeni parlamentarni izbori u Ukrajini biti održati 26. oktobra pošto je potpisao dekret o raspuštanju Vrhovne rade, u avgustu, uoči samita u Minsku, u Bjelorusiji, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije