Svijet

Policija evakuisala prostorije izborne komisije

VARŠAVA - Poljska policija je u toku noći s četvrtka na petak evakuisala sjedište izborne komisije u Varšavi (PKW) koju su zauzeli demonstranti i uhapsila dvanaest osoba, rekao je za novinsku agenciju AFP portparol policije.

Demonstranti su protestovali protiv ozbiljnih nedostataka informativnog izbornog sistema, koji su se pojavili u toku lokalnih i regionalnih izbora u nedjelju, i traže ostavku izborne komisije.

''Na zahtjev zvaničnika zgrade (...) policija je evakuisala prostorije izborne komisije. Dvanaest osoba je uhapšeno i zatim odvezeno u komesarijat'',  rekla je Agnješka Voldarček iz novinskog kabinetavaršavske policije. Prema zakonu, oni rizikuju do godinu dana zatvora zbog "nezakonitog ulaska".

Radovi komisije, prekinuti nakon incidenta, bi trebalo da budu nastavljeni u toku jutra.

Incident se dogodio nakon što su nekoliko stotina demonstranata ultra-konzervativaca i simpatizera nacionalista krajnje desnice - manifestirali ispred prostorija komisije u četvrtak poslijepodne zahtijevjući ostavku svih njenih članova i održavanje novih izbora. Demonstranti su uspjeli upasti u prostorije i zauzeti konferencijsku salu.

Pet dana nakon prvog kruga lokalnih izbora, zvanični rezultati nisu još objavljeni, nakon niza kvarova bez presedana na informatičkom sistemu PKW-a. 

Šef izbornog tima, tehnički organ za organizovanje izbora Kazimir Čapljiski, podnio je u srijedu ostavku.

Zvaničnici opozicije, i desni i lijevi, zahtijevali su održavanje novih izbora, opcija koju je odlučno odbila u petak ujutro premijerka Ewa Kopač.

''Apsolutno isključujem organiziranje novih izbora'',  rekla je ona na privatnoj stanici Radio ZET, kritizirajući način na koji je PKW pripremila izbore i ocijenila je "skandalom" zauzimanje ovih prostorija.

Prema izlaznim anketama tima za glasanje, konzervativna stranka Pravo i pravda Jaroslava Kačinjskog je pobijedila u prvom krugu izbora, porazivši liberale na vlasti, prvi put u devet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije