Svijet

Policija suzavcem tjerala izraelske Etiopljane

Policija suzavcem tjerala izraelske Etiopljane
Policija suzavcem tjerala izraelske Etiopljane

TEL AVIV - Na glavnom trgu u Tel Avivu izbili su sukobi, tokom okupljanja hiljada ljudi, uglavnom pripadnika etiopske manjine u Izraelu, na protestu protiv rasizma i brutalnosti policije.

Policija je suzavcem rastjerivala demonstrante od kojih su neki, kako je navedeno u pojedinim izvještajima, pokušali da uđu gradsku kuću.

Demonstracije su počele popodne u saobraćajnom špicu i demonstranti su blokirali glavne puteve i raskrsnice u samom gradu, kao u autoput koji u njega vodi. Kasnije su otišli na Trg Rabin. Dvojica demonstranata su uhapšena, ali je jedan ubrzo pušten.

Policijski portparol Miki Rozenfeld izjavio je da je oko 3.000 ljudi učestovalo u protesu, prenio je Asošijeted pres.

Rozenfeld je ocijenio da je da su demonstracije bile uglavnom mirne, uz manje sukobe s policijom. Bio to drugi protest u posljednjih nekoliko dana i demonstranti su najavili da će se protesti nastaviti.

Proteste Etiopljana u Izraelu podstaklo je objavljivanje video-snimka na kojem se vidi kako jedan policijski oficir brutalno, bez vidljivog razloga, tuče jednog vojnika porijeklom iz Etiopije.

Demonstranti su marširali u Tel Avivi duvajući u pištaljke i vičući:"Nasilnim policijskim oficirima mjesto je u zatvoru".

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu sastaće se sutra sa predstavnicima etiopske zajednice i vojnikom koji je dobio batine.

U Izraelu žive hiljade etiopskih Jevreja, a većina ih se uselila 1984.  i 1990. godine kada su stigli avionima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije