Svijet

Poljska: Ruski vojni manevri za sada nisu prijetnja

Poljska: Ruski vojni manevri za sada nisu prijetnja
Poljska: Ruski vojni manevri za sada nisu prijetnja

VARŠAVA - Poljsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da ruski vojni manevri za sada nisu prijetnja za Poljsku.

Poljski ministar odbrane Antoni Maćerevič sazvao je danas hitno vanredno savjetovanje komandanata poljskih oružanih snaga povodom naređenja predsjednika Rusije Vladimira Putina da provjeri borbenu gotovost ruske armije.

"Manevri u Rusiji su samo pokušaj da Rusija ponovo izvrši pritisak na Zapad pred sastanak najvažnijih država svijeta, G20. Sigurno je da su te vježbe izraz agresivnog odnosa prema Zapadu, ali danas nema nikakve prijetnje po Poljsku", kazao je novinarima nakon kriznog savjetovanja portparol Maćereviča Bartlomjej Miševič.

On je dodao da nema potrebe da se zbog ruske provjere borbene gotovosti proglasi stanje pripravnosti u poljskoj armiji.

"Vojska Poljske prati situaciju, tekuće informacije imaju i predsjednik Poljske i premijerka i ministar odbrane. U kontaktu smo i sa saveznicima u NATO-u", kazao je Miševič.

Opozicija je kritikovala ministra odbrane zato što diže paniku u javnosti saopštenjem za medije da je sazvao krizno savjetovanje komande armije, a bivši ministar odbrane Tomaš Šemonjak kazao je da je praksa u NATO-u i Poljskoj uvijek bila da se sazove krizni štab ali da se ne uzbunjuje bez potrebe javnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije