Svijet

Potresna ispovijest preživjele zarobljenice ID: Silovali su majke pred njihovom djecom

Potresna ispovijest preživjele zarobljenice ID: Silovali su majke pred njihovom djecom
Foto: Ilustracija | Potresna ispovijest preživjele zarobljenice ID: Silovali su majke pred njihovom djecom

Nakon što su ih zarobile snage terorističke organizacije Islamska država, grupa mladih djevojaka je bila prisiljena da stoji uza zid dok su ih muškarci zvjerski navlačili i ispipavali njihove grudi.

"Ako ima grudi, onda je u redu silovati je", ispričala je Jazidi djevojka, jedna od rijetkih koja je preživjela to iskustvo.

Ona je objasnila da bi izdvojili djevojčice koje još nisu imali grudi, zarobili ih te se za tri mjeseca vratili da provjere jesu li grudi narasle u međuvremenu te da li je "u redu da ih sada siluju".

Ta mlada djevojka otkrila je kako je bila prisiljena da gleda dok druge siluju pred njom i to mjesecima - sve dok nije zatrudnila usljed tog zvjerskog seksualnog mučenja.

Tada se bacila niz stepenice kako bi izazvala spontani pobačaj.

Haifa (36) ispričala je "New York Postu":

"Čak i žene koje su imale troje i više djece silovali su pred tom djecom. U svijetu se baš u ovom trenutku nalaze na hiljade djevojaka koje prolaze istu torturu u Iraku i Siriji. Niko ne govori o tome i niko ništa ne preduzima", priča u suzama.

Njeno užasavajuće iskustvo dio je novog izvještaja Društva "Henri Džekson", čiji je zaključak da je seksualno ropstvo postalo dio unosne i ključne trgovine za terorističke grupe poput Islamske države, Boko Harama i Al-Šababa u posljednjim godinama.

Izvještaj otkriva kako je seksualno ropstvo pokretač uspješnog tržišta za terorističke grupe kroz otkupnine. U proteklim godinama ID je zaradila između 12 i 28 miliona dolara prihoda od ove mučne trgovine, što pomaže da ojačaju veze između boraca, a ovakvi gnusni događaji se koriste i kao nagrada i kao kazna.

"Teroristi koriste seksualno nasilje, uključujući silovanje i prisilne brakove kako bi poticali novake, regrutovali ih, i u slučaju islamističkih grupa, kažnjavali 'nevjernike'", piše autor izvještaja Malik.

Propaganda o seksualnom ropstvu služi kao poticaj muškarcima da uđu u borbu, a privlači i strane borce iz drugih država, pa su besplatan seks i žene faktori koji ih privlače u cijelu igru. Vjerski elementi se ubacuju u praksu seksualnog nasilja, kako bi se sakrili iza moralne greške silovanja. Prisilna inseminacija, odnosno prisilne trudnoće zbog toga se navode kao sredstvo za osiguranje "sljedeće generacije džihada".

Sveobuhvatni izvještaj baca novo svjetlo na bolesnu trgovinu o kojoj se ne govori dovoljno. Među ostalima, spominje kako plate boraca zavise i od broja žena i djece koje "posjeduju", dok žene prijavljuju da ih kupuju, prodaju i da ih siluju brojni muškarci sve dok, ako imaju sreće, ne uspiju da pobjegnu.

Malikovo istraživanje utvrdilo je činjenicu da su te grupe našle dobro uporište u konzervativnim društvima gdje je obećanje seksa ono što privlači mlade muškarce.

"Govorimo o nacionalnim zakonima gdje se bračno silovanje ne priznaje kao zločin. Živimo u svijetu gdje silovane žene moraju da se udaju za svoje nasilnike", ističe Malik.

Sada, kada te grupe gube teritoriju, ta djeca i žene nemaju nikakvu dokumentaciju, osim dokumentacije koju im daje Islamska država, a to je jedino rodni list. To nisu legitimni dokumenti jer to nije legitimna država.

Oko 5.000 Jazidi žena već je prodano u seksualno roblje Islamske države, a najmanje 2.000 njih su odvedene u Boko Haram. Očigledno je kako se seksualno roblje i nasilje sve više koristi kao jedno od oružja za podjelu i stvaranje straha unutar zajednice, ali i sve više zbog čistih prihoda.

(Express.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije