Svijet

Pregovori o rješavanju krize u Ukrajini ponovo neuspješni

Pregovori o rješavanju krize u Ukrajini ponovo neuspješni
Pregovori o rješavanju krize u Ukrajini ponovo neuspješni

MINSK - Mirovni pregovori o rješavanju krize u Ukrajini završeni su večeras u Minsku poslije više od četiri sata - neuspjehom.

Predstavnik Ukrajine i izaslanici proruskih snaga oštro su optužili jedni druge za sabotiranje sastanka.

Predstavnik Ukrajine, bivši predsjednik Leonid Kučma, napustio je razgovore u Minsku, rekavši za agenciju Interfaks da su predstavnici proruskih snaga minirali sastanak postavljanjem ultimatuma i odbijanjem da razgovaraju o planovima za uspostavljanje primirja.

Kučma je rekao da su dvojica predstavnika proruskih snaga postavili ultimatume i odbili "diskusiju o planu i mjerama za brzo uspostavljanje primirja i povlačenje teškog naoružanja", navodi ruska agencija.

Kučma je, takođe, kritikovao dvojicu glavnih lidera proruskih snaga, koji su potpisali sporazum u Minsku prošlog septembra, jer nisu učestvovali u današnjem sastanku "kontakt grupe", kojem su prisustvovali i predstavnik Rusije i zvaničnik OEBS-a.

On je rekao da Kijev ostaje pri zahtjevu da proruske snage poštuju te sporazume.

Interfaks navodi da je Kučma rekao i da očekuje da uskoro čuje komentar Rusije na ishod sastanka.

Denis Pušlin, predstavnik Donjecke Narodne Republike (DNR), rekao je za agenciju RIA, da je njegova strana spremna za dijalog "ali ne i za ultimatume Kijeva, dok njegove snage granatiraju gradove u Donbasu (na istoku Ukrajine)".

Neposredno prije nego što je sastanak u Minsku prekinut, ruski predsjednik Vladimir Putin, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Fransoa Oland pozvali su zaraćene strane u Ukrajini da postignu dogovor o primirju.

Troje lidera su u telefonskom razgovoru razmotrili pojačano nasilje na jugoistoku Ukrajine, preneo je Rojters.

Kako je ranije najavljivano iz OEBS-a, na današnjem sastanku mogao je da bude potpisan dokument u kojem se nalazi niz konkretnih koraka usmjerenih na implementaciju prioritetnih zadataka u cilju deeskalacije situacije na istoku Ukrajine.

Ovi zadaci uključuju: obavezujući sporazum o momentalnom prekidu vatre i povlačenju teškog naoružanja sa linije razgraničenja, kako je navedeno u Memorandumu iz Minska od 19. septembra 2014, neograničeno snabdijevanje osnovnih namirnica i humanitarnu pomoć ugroženim oblastima Donjecka i Luganska, kao i napredak u oslobađanju zatvorenika.

Dokument je, kako se navodi, finalizovan 29. januara.

Sastanak Kontakt grupe, koju čine predstavnici Ukrajine, Rusije i Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), uz učešće predstavnika proruskih snaga, održan je krajem decembra u Minsku.

Prethodna runda razgovora u septembru rezultirala je sporazumom o prekidu vatre na istoku Ukrajine, koji je u više navrata kršen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije