Svijet

Proruske snage spriječile ofanzivu u Lugansku

Proruske snage spriječile ofanzivu  u Lugansku
Proruske snage spriječile ofanzivu u Lugansku

LUGANSK - Proruske snage spriječile su danas ofanzivu ukrajinske vojske u Lugansku, nanijevši teške gubitke vladinim snagama u ljudstvu i opremi, tvrdi u saopštenju pres služba Luganske Narodne Republike (LNR).

Borbe su se u prvoj polovini dana vodile u blizini Luganska, a ukrajinska vojska pokušala je da priđe gradu sa dvije strane u nameri da odseče put ka Donjecku i deblokira aerodrom, prenio je Itar-Tas s.

Kako se navodi u saopštenju, jedinici LNR spriječile su kretanje vojske u oba pravca koja se, pretrpevši teške gubitke, povukla.

Helikopteri ukrajinskih vazduhoplovnih snaga pucali su na položaje proruskih snaga blizu grada Aleksandrovska, ali su rakete promašile metu, stoji u saopštenju.

Artiljerija ukrajinske vojske, dodaje se, praktično je uništila selo Popasnoje, a žitelji tog sela sakrili su se u podrume kuća da izbjegnu snajpersku vatru.

Vojska je takođe otvorila vatru u Severodonjecku i Lisičansku.

Ministar odbrane Ukrajine Valeri Gatelej prethodno je izvjestio predsjednika Petra Porošenka da je vojska zauzela jugoistočni deo Luganska i da se aerodrom nalazi pod njenom kontrolom.

Pres služba LNR je, međutim, to demantovala, navodeći da ukrajinska vojska nije zauzela nijedan dio Luganska i da obe strane ostaju na svojim položajima.

Porošenko: DNR i LNR proglasiti za terorističke organizacije

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pozvao je danas Ujedinjene nacije da proruske snage koje se bore protiv ukrajinske vojske u istočnim oblastima Donjecka i Luganska označe kao pripadnike "terorističkih organizacija".

"Predsjednik Ukrajine je pozvao UN da osudi akcije terorista i proglasi ''DNR'' (Donjecku Narodnu Republiku) i ''LNR'' (Lugansku Narodnu Republiku) za terorističke organizacije", saopštila je Porošenkova pres služba detalje telefonskog razgovora ukrajinskog šefa države sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom, a prenio Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije